Slika nije pronađena

Mnogi učenici ne vole ići u školu i na nastavi se dosađuju, a oni bi sve dali da mogu znati čitati i pisati. Zavirite u obrazovni svijet na drugačiji način!

Jedinstvene i nesvakidašnje lokacije su ono što ove škole čine tako neobičnima. Dok su mnogi učenici navikli  na školu kao klasičnu, dosadnu, stambenu zgradu, ovim učenicima je zgrada stran pojam. Njihove škole su čamci, špilje, kolodvori, priroda i njima to ni najmanje ne smeta. Sretni su jer mogu učiti! Zavirite u obrazovni svijet na drugačiji način!

Škola u špilji, Kina

Osnovna škola Dongzhong se nalazi u pećini u malom, planinskom selu  Miao u Kini. Sama riječ  'dongzhong' na kineskom znači 'u špilji'. Pokrajina, u kojoj se nalazi ova neobična škola, je najsiromašnija u Kini i prima jako malo državne potpore. Nisu imali novčana sredstva za izgradnju prave škole, pa se zajednica snašla s onime što je imala – špilju. 1984. godine osnovana je neobična školu u špilji sa 186 učenika i 8 profesora. Neki učenici putuju i do 6 sati do škole i natrag, a mnogi stanovnici su bili zabrinuti za sigurnost svoje djece. Nakon 23 godine, kineska vlada je zatvorila ovu školu jer Kina, prema njihovim riječima, nije 'zemlja pećinskih ljudi'.Škola na čamcu, Bangladeš

Dva puta godišnje Bangladeš doživi poplavu koja njihove stanovnike ostavi bez pitke vode i struje, a djecu bez škola. Jedna neprofitna organizacija Shidhulai Swanirvar Sangstha zato je smislila neobično rješenje. Izgradili su zdravstvene ustanove, škole i kuće koje plove. Organizacija je izgradila gotovo 100 škola. Svaka 'lebdeća' škola ima solarni pogon, prijenosno računalo, pristup internetu i malu knjižnicu.

Kada nastupi poplava, škole su i dalje otvorene i spremne za rad, a učenike se skuplja od pristaništa do pristaništa. Po završetku nastave, učenike se vraća kućama, a iduća se ekipa kupi. Školu od njenog osnutka je pohađalo 70 000 učenika. 


Škola na željezničkom kolodvoru, Indija

Inderjit Khurana je učiteljica iz Indije koja je svakodnevno putovala vlakom na posao. Primijetila je hrpu siromašne djece koja prosi po kolodvoru te je odlučila djelovati. Budući da nije bilo moguće odvesti tu djecu u školu, ona je školu dovela k njima, i to na željeznički kolodvor.  To je dovelo do osnutka jedne ovakve škole na kolodvoru. Djeca na kolodvoru putem pjesme, lutkarstva, dramske uče čitati i pisati, a  Khurana im daje hranu i lijekove.Škola u planini, Kina

Ovi učenici prolaze kroz zavoje, uske prolaze i stare mostove, ne bi li došli do škole. Riječ je o selu Gulu koje se nalazi u kineskoj provinciji, daleko od civilizacije, smještenom u planini. Školu u planini vodi jedan učitelj Shen Qijun koji je u selo došao s 18 godina. Tada je škola bila u groznom stanju, a nije imala ni vodovod. Učitelj i stanovnici su udružili svoje snage kada je jedan učenik stradao tražeći mjesto na kojem bi mogao mokriti. Kompletno su renovirali školu, izgradili WC i košarkaško igralište.
Škola za vještice, Amerika

Svi ljubitelji vještica imaju mogućnost pohađanja škole čarobnjaštva. Dok skoro 40 000 učenika pohađa ovu školu online, postoji mjesto gdje stvarno možete ići u ovu školu. Škola za vještice se nalazi u Salemu, Massachusettsu u Americi. U istom gradu je između 1692. i 1693. godine optuženo za čarobnjaštvo i pogubljeno 200 ljudi. Prije nego je otvorena u Salemu, nalazila se u Rosevilleu, ali su ju tamo zapalili kršćani. Prebačena je u Salem jer stanovnici nemaju ništa protiv vještica, a tamo vještice imaju i vlastitu zajednicu.

I.Č./Izvor: Listverse.com

foto: Screenshot YouTube


..Pročitajte još:

Hrvatski učenici ne znaju učiti: Uče prije testova, a znanje ih ne zanima!

Novi zakon: učenici s 2 jedinice morat će na dopunsku nastavu!

Učenici 'problematične' škole iznenadili i ganuli razrednika!

obrazovanje najneobičnije škole škola u špilji svijet

Još vijesti