Slika nije pronađena

Visoko obrazovanje u Hrvatskoj postalo je masovno, ali i centralizirano: 99,95% gimnazijalaca, ali i 91,94% učenika strukovnih škola želi studirati.

Pritom svaki drugi učenik u Hrvatskoj kao svoj prvi izbor (od mogućih deset) navodi studij u Zagrebu.

Gledano po uspješnosti, u skupini 20% najuspješnijih srednjoškolaca u 65% bira studij u Zagrebu.

Riječ je o izrazitoj centralizaciji, zaključuju autori prve dubinske analize upisa na studije u Hrvatskoj, Boris Jokić i Zrinka Ristić Dedić, sugerirajući da treba osmisliti mehanizme vraćanja studenata u sredine iz kojih su došli kako bi se osigurao ravnomjeran razvoj.

Istraživanje je obuhvatilo četiri generacije učenika, a rađeno je u kolaboraciji Instituta za društvena istraživanja i Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Čak 98% učenika gimnazijskih i 78% učenika četverogodišnjih strukovnih programa uspješno polaže državnu maturu.

Po uspješnosti se ističu učenici u područjima ekonomija (90,04%), graditeljstvo, geodezija i građevinski materijali (85,65%), elektrotehnika (85,43%) te ugostiteljstvo i turizam (84,82%).

Njihova analiza upisa pokazuje da su unatrag četiri godine najpoželjniji sveučilišni studijski programi u područjima psihologija, arhitektura i dizajn, dentalna medicina, farmacija i temeljne medicinske znanosti. Izrazito nisku razinu poželjnosti postižu metalurgija, drvna tehnologija, brodogradnja i tekstilna tehnologija.

Više o rezultatima istraživanja možete pročitati ovdje.

L.B./ izvor: Jutarnji list

srednja škola Tržište rada studiranje Istraživanje Boris Jokić Zrinka Ristić Dedić

Još vijesti