Slika nije pronađena

Korona je ove godine promijenila na neko vrijeme način kako izgleda nastava u školama i na fakultetima. Kako je to izgledalo iz perspektive studenata? Pogledaj u nastavku, jer isto može zadesiti i tebe ako si ove godine upisao/la faks.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) predstavila je rezultate istraživanja 'Izazovi u visokom obrazovanju za vrijeme pandemije bolesti COVID-19 i socijalne izolacije: iskustva i potrebe djelatnika visokih učilišta i studenata'. Istraživanje je provedeno s ciljem boljeg razumijevanja utjecaja izvanrednih okolnosti poput pandemije i socijalne izolacije na iskustvo studiranja i poučavanja. Podatci su prikupljeni tijekom lipnja i srpnja 2020. godine pomoću elektroničkog upitnika, a sudjelovali su studenti i djelatnici visokih učilišta iz čitave Hrvatske.

A evo što su to sve studenti otkrili o ovom malo drugačijem obliku nastave. Većina studenata koji su sudjelovali u istraživanju (42 %) vrlo je nezadovoljna i nezadovoljna pristupom knjižničnoj građi tijekom izvanrednih okolnosti, dok je većina djelatnika visokih učilišta (51 %) zadovoljna i vrlo zadovoljna. Polovina studenata (50 %) smatra kako je kvaliteta izvedbe online poučavanja kroz predavanja puno lošija i lošija nego prije karantene. I ne samo to. Gotovo polovica se studenata složila i da je komunikacija s nastavnicima bila lošija tijekom pandemije, ali i da je održavanje praktične nastave patilo.

Nešto više od polovine studenata koji su sudjelovali u istraživanju (56 %) smatra da je opterećenje studenata u online okruženju tijekom izvanrednih okolnosti bilo veće i puno veće nego prije karantene. Takvo okruženje nije bilo nikako motivirajuće za studente, pa je polovica njih (51%) i priznala da im je motivacija pala i bila puno manja nego prije. Iako sudionici istraživanja ukazuju na učinkovitost online nastave, više – manje, i njezinu primjenjivost u prenošenju teorijskog znanja, ipak velik naglasak stavljaju na nezamjenjivost osobnog, izravnog kontakta među nastavnicima i studentima.

Dakle, online nastava nije loša, ali nije ni dobra. Studenti su dobrim dijelom, polovica njih, nezadovoljni oko većine aspekata online nastave, ali i svojom motiviranošću.

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - Elnur

M.T./ PR

Pogledajte još:

Iskustvo cure kojoj faks nije sjeo! 'Kako sam i zašto odustala s faksa' – i je li to bila dobra odluka

[VIDEO] Koliko su važne ocjene na faksu i kako učiti? Bitne savjete za sve brucoše dijeli Aneta

Učenici koje županije najviše bježe s nastave, a u kojoj su najveće dobrice koje najmanje markiraju?

Istraživanje studiranje online korona. Agencija za znanost i visoko obrazovanje

Još vijesti