Slika nije pronađena

Postoji nekoliko tipova učenika – naš Alen ih je nabrojao sedam, a možemo ih podijeliti i jednostavnije – na one cool i one ostale.

Iako se svi želimo svrstati u cool ekipu, istraživanja su pokazala da u životu prolaze oni drugi – manje cool učenici. Popularna ekipa u pravilu zabljesne tijekom školskih dana, ali još je Gundulić pametno zaključio: 'kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje. Drukčije rečeno, popularnost u školi je precijenjena.

Za tu tvrdnju imamo šest potkrjepljujućih razloga utemeljenih na znanosti:

1. Popularni učenici često postanu anksiozni i depresivni u dvadesetim godinama.

Ovaj negativan utjecaj popularnosti u srednjoj školi na osobu je pokazalo istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Child Development, no fenomen nije uzročno-posljedične prirode, odnosno ne mora bezuvjetno vrijediti. Događa se iz različitih razloga, najčešće zato što ih dočeka surova realnost čim izađu iz školskih hodnika, a veze koje su stekli tamo polako blijede.

via GIPHY


2. Cool ekipa ne može 'krenuti dalje' sa životom.
O ovom istraživanju je pisao i TeenVogue, a govori da se to događa zato što popularni klinci žive na staroj slavi godinama, a s vremenom više nisu cool nego samo jadni kad svi ostali odrastu, a oni ostanu npr. buntovnici.

via GIPHY


3. S vremenom je sve teže biti cool.
Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Virginiji 2014. godine i objavljeno u istom znanstvenom časopisu pokazuje da cool ekipa u školi stječe štetne navike i često ugrožava svoj život radi statusa u društvu (sjeti se samo što sve ekipa na YouTubeu radi zbog popularnosti npr. Halstada je cura slučajno upucala i ubila u sklopu neuspješnog pranka, a sve za dobar video).

via GIPHY


4. Popularnost u školi uopće nije relevantna u poslovnom svijetu.
Ako pretpostavljaš da popularna ekipa ima veću šansu da se zaposli jednog dana samo zato što takvi pojedinci imaju više veza, griješiš. Istraživanje koje je proveo profesor Fletcher sa Sveučilišta Yale je pokazalo da popularnost u srednjoj školi nema veze s kasnijim uspjehom u životu.

via GIPHY


5. Bolje u životu prođu oni koji nevinost izgube kasnije.
Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Teksasu pokazuje da su oni koji su kasnije izgubili djevičanstvo (s 19 i više godina) stekli viši stupanj obrazovanja tijekom života, više zarađuju i generalno su zadovoljniji u odrasloj dobi. Ne kažem da se popularni u školi nužno i seksaju ranije, ali ima neke istine u tome – slažeš se?

via GIPHY


6. Realno, nikoga nije previše briga za tvoje ponašanje (osim tvoje roditelje).
Jedna studija o kojoj piše Cracked je provodila 'sramotne' eksperimente na učenicima 2000. godine (npr. nosili su sramotne majice u javnosti) i došla do zanimljivog zaključka – druge ljude je manje briga što mi radimo nego što smo mogli pretpostaviti. To znači da je tvoj trenutak sramoćenja najčešće nezamijećen, a ti se bediraš bez veze.

via GIPHY


Foto: Giphy/Shutterstock

M.Z.

Pročitajte još:

Situacije koje kuže samo oni koji VOLE školu - jesi li ti u toj ekipi?

[KVIZ] Kakav si tip učenika – razmišljaš li kao većina ili imaš svoj đir?

Nova si i nemaš svoju ekipu u školi? Pronađi ju lakše uz ove savjete!

Škola Učenik razred tip cool ekipa popularna