Slika nije pronađena

Svi oni koji na jesen kreću u srednju školu suočit će se s novim promjenama u sustavu. Osim što se smanjuje upisna kvota, promjena se tiče onih koji žele upisati srednju strukovnu školu.

Prema planu Ministarstva obrazovanja, u sljedećoj školskoj godini u prvim razredima javnih srednjih škola bit će mjesta za 46.231 učenika u 2076 razreda.

Kao što je to bilo i do sada, najviše mjesta rezervirano u strukovnim četverogodišnjim školama (40 posto), pa gimnazijama (25 posto) i trogodišnjim strukovnim programima (16 posto), piše Jutarnji list.

Ukupno je za javne, privatne i vjerske škole predviđeno 48.731 mjesto, odnosno 1931 upisno mjesto manje nego lani. U prvim razredima javnih srednjih škola riječ je o 1897 mjesta manje. U gimnazijama bi, u odnosu na lanjski broj predviđenih upisnih mjesta, ove godine bilo 369 mjesta manje, a u strukovnima 722. Razlog je pad broja učenika koji završavaju osnovnu školu.


'Budući da ove školske godine manji broj učenika završava 8. razrede u odnosu na prethodnu godinu, škole i osnivači planirali su strukturu sukladno toj činjenici te regionalnim potrebama', rekli su iz Ministarstva.

Za razliku od prethodnih godina, u petoj godini provođenja elektronskih upisa planiran je tjedan dana raniji početak prijava u sustav.


Početak prijava je 25. svibnja, a objava konačnih ljestvica poretka 13. srpnja.
Nakon službene objave slobodnih mjesta za jesenski upisni rok 11. kolovoza, 21. kolovoza početak je prijava za drugi rok. Učenicima koji se tijekom oba roka ne uspiju upisati u srednju školu ostaje mogućnost upisa u naknadnom roku. Prijave za njega podnose od 4. do 8. rujna, stoji u nacrtu Odluke o upisu učenika u prvi razred koju je Ministarstvo obrazovanja ovoga tjedna pustilo u javnu raspravu.

Još jedna novost tiče se upisa u srednje strukovne škole.

 Ministarstvo je uvelo novinu u prijedlogu pravilnika prema kojemu se učenici upisuju u prve razrede srednjih škola. U novome nacrtu izmjena Pravilnika o elementima i kriterijima upisa, o kojemu je upravo završila javna rasprava, učenici su pri upisu u određene programe strukovnih škola dužni dostaviti potvrdu obiteljskog liječnika, a otvara im se nova mogućnost da liječničku svjedodžbu medicine rada dostave školi nakon upisa, najkasnije do kraja prvog polugodišta. Dosadašnja je praksa bila da učenici dostavljaju svjedodžbe medicine rada pri upisnoj proceduri, a ne nakon nje.


Cilj je olakšati učenici cijeli proces prijave i smanjiti administrativne barijere, no sudeći prema reakcijama, liječnička je branša protiv ovakvog prijedloga. Postavlja se pitanje -  što ako upisani učenik ne uspije dobiti liječničku svjedodžbu jer se na pregledu ustanovilo da ima zdravstvenih problema i zato se ne može nastaviti školovati u odabranom programu.

U Hrvatskom društvu za školsku i sveučilišnu medicinu prijedlog smatraju neprihvatljivim jer liječničku svjedodžbu medicine rada treba donijeti na upis u školu upravo zbog pravodobne procjene zdravstvene sposobnosti učenika za određeno zanimanje, pa u slučaju zdravstvene nesposobnosti učenik neće moći nastaviti školovanje. Ujedno podsjećaju da je pri upisu u srednju školu predviđena liječnička svjedodžba medicine rada za programe za koje je potrebna dijagnostička obrada kojom liječnici obiteljske medicine ne raspolažu.


Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Foto: Shutterstock

I.I./Jutarnji List


Pročitajte još:

Završavaš srednju i upisuješ fakultet u Hrvatskoj ili BIH – prijavi se za stipendiju

Državna matura sve bliže – jeste li već krenuli s pripremama?

Krajnji rok za maturante – imate još samo sedam dana ili ništa od mature

Škola upisi srednja škola Strukovna škola

Još vijesti