Slika nije pronađena
Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete. PITANJE:
Do prije nekoliko mjeseci nisam imala nikakvih problema i onda odjednom drugi razred, pogotovo dečki iz tog razreda, su mi se počeli rugati i slikati me. Imaju mnogo mojih sramotnih slika, non stop mi se smiju i svašta pričaju o meni, komentiraju. Stvarno ne znam zašto je to tako. Nikad se nikome ja nisam rugala ili ista slično. U svom razredu sam odlično prihvaćena i nitko mi se ne ruga. Ne znam što da radim, ali ne želim se žaliti razredniku jer ću još lošije završiti.

HRABRI TELEFON: Draga djevojko, opisala si kako si zbunjena ponašanjima dečki iz drugog razreda te da se u posljednjih nekoliko mjeseci na različite načine odnose prema tebi s nepoštovanjem. Mladi koji doživljavaju ruganje i omalovažavanje kažu nam kako ne razumiju zašto im se to događa te često pokušavaju tražiti uzrok takvoj promjeni, što zna dovesti do pogrešnih zaključaka poput toga da su nešto krivo napravili, da je uzrok u njihovom izgledu, tome da su manje vrijedni, odnosno, da je uzrok takvog neprihvatljivog ponašanja u njima samima. Zbog toga se mogu osjećati još nesigurnije i sputanije kada idu u školu te se počnu puno brinuti oko toga kako izgledaju, kako se ponašaju i što govore kada se ljudi koji im se rugaju nalaze u blizini. Željela bih da znaš kako se nitko nema pravo odnositi prema tebi na opisani način te da zaslužuješ dobiti pomoć i podršku od osoba u svojoj okolini kako bi se navedena ponašanja spriječila. Zaista mi je drago čuti da se u svom razredu osjećaš prihvaćeno te da se odnose prema tebi s poštovanjem. Pitam se što si do sada pokušala poduzeti nešto u vezi ove situacije. Jedna od ideja koja mi pada na pamet je da pitaš tu skupinu dečki o čemu se radi, s još nekoliko tvojih ili vaših zajedničkih prijatelja te im objasniš da te takvo ponašanje smeta. U redu je ako ti se to čini kao nešto što ne želiš poduzeti te nešto što bi ti bilo preteško. U tom slučaju, pitam se kako ti se čini ideja da o ovoj situaciji porazgovaraš sa školskim pedagogom ili psihologom. Spomenula si mi u svom upitu kako te strah obratiti se razredniku jer smatraš kako bi tako izazvala dečke s kojima imaš teškoće te da se ne bi ništa riješilo, već bi ti prouzrokovalo dodatne teškoće. Postoji mnogo načina na koji bi se mogla obratiti odraslima u svojoj okolini, a da im daš do znanja da ti je važno da vaš razgovor ostane među vama te da zasad ne bi voljela da dečki budu uključeni u situaciju. U tome ti može pomoći i Hrabri telefon te zajednički možemo razgovarati o načinima kojima bi mogla pristupiti u ovoj situaciji.


Za kraj, možeš pogledati i neke prijedloge na stranicama Hrabrog telefona koji bi ti mogli biti od pomoći u ovoj situaciji - http://www.hrabritelefon.hr/novosti/kako-se-suociti-sa-zadirkivanjem-i-ismijavanjem/, a možeš nam se javiti i na besplatnu i anonimnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111, svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili na chat, svakim danom od 17 do 20 sati.

Bilo bi mi drago kada bi nam se ponovno javila kako bi ti pružili podršku u daljnjim koracima!

Foto: Shutterstock/Pixabay

I.I.

Pročitajte još:

'Izbjegavam kontakt s novim ljudima, bojim se mišljenja drugih, osjećam samo tugu i nemam volje ni za čime'

'Glupa si i gadiš mi se´:Tinejdžerice snimljene kako zlostavljaju curu u Zagrebu

'Jako mi smetaju klempave uši i cure me zezaju zbog njih. Lijepim ih lakom za nokte, ali to je užas!'

Pomoć Zlostavljanje ismijavanje hrabri telefon

Još vijesti