Slika nije pronađena

Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete. 

PITANJE:

Prošlo je već skoro godinu dana od kako sam prekinula s dečkom jer me varao, nakon prekida mi je zaprijetio i nestao iz mog života, blokirao me na svim društvenim mrežama i ja sam onda blokirala njegov broj da me ne može zvati nikad više i dogodilo se to da me on u zadnjih nekoliko mjeseci konstantno uznemirava, dodavao me ponovno na društvene mreže i ja bi ga blokirala, zatim je pravio nove profile da me može dodati i svaki put sam blokirala. E onda su me počeli dodavati njegovi prijatelji i bliža i dalja rodbina, također dodaju moje prijatelje i uznemiravaju ih, onda je počeo s pozivima na kućni telefon i ja se nisam javljala, pa me zvao sa skrivenog broja nekoliko puta i ja bi se javila a on mi prijetećim glasom govorio da ne prekinem iako sam mu već rekla da me ostavi na miru... ja stvarno ne znam što da učinim, pomalo se počinjem i bojati s obzirom da je sve to poćelo biti intenzivnije svakim tjednom i danom, živim u strahu kad će opet zvati i što će se dogoditi... svaki savjet ili iskustvo bi mi dobro došlo, hvala unaprijed :)ODGOVOR HRABRI TELEFON:

Draga djevojko, hvala ti što si s nama podijelila svoje brige. Kažeš da te dečko s kojim si prije godinu dana prekinula vezu uznemirava putem društvenih mreža, zove te na telefon i prijeti. Uz to, opisala si i da se uznemiravanje nastavilo preko njemu bliskih osoba i proširilo na uznemiravanje tvojih prijatelja. Žao mi je zbog toga što proživljavaš i želim ti reći da je prirodno da osjećaš strah i brigu zbog njegovih prijetnji. Njegova ponašanja nisu u redu i želim da znaš da ničim nisi zaslužila takvo ponašanje.

To što on radi se zove elektroničko nasilje koje podrazumijeva sve situacije u kojima je osoba ugrožena na bilo koji način putem interneta, a može obuhvaćati različite oblike vrijeđanja, uznemiravanja ili napadanja privatnosti. Ono što možeš napraviti je ignorirati njegove zahtjeve na Facebooku i prijaviti lažne profile preko kojih te uznemirava. Općenito, u slučajevima nasilja na internetu moguće je i kontaktirati policiju pozivom na broj 192 ili prijavom na https://redbutton.mup.hr/, Internet stranici koja je posebno namijenjena anonimnoj prijavi nasilja na Internetu. Također, ono što mi se čini najvažnije za početak je da se obratiš nekoj odrasloj osobi, bio to neki član obitelji ili bilo koja druga odrasla osoba u koju imaš povjerenja. Odrasle osobe imaju odgovornost zaštititi te i reagirati kako bi zaustavili uznemiravanje. To je važno jer to što proživljavaš može utjecati na to kako se osjećaš i o čemu razmišljaš i važno je prekinuti to kako bi se ponovno mogla osjećati sigurno.

Ako budeš imala potrebu razgovarati o ovome ili bilo čemu drugom što te brine, možeš nam se javiti na liniju Hrabrog telefona za djecu, svakim radnim danom od 9 do 20 sati, a broj je 116 111. Također, možeš nam se javiti i na chat putem linka www.hrabritelefon.hr/chat, radnim danima od 17 do 20 sati.

Puno pozdrava ti šalje,

tvoj Hrabri telefon


Foto: Unsplash

I.I.

Pročitajte još:

Problemi kod kuće: 'Samo kuham i čistim za tatu i brata, osjećam kao da im služim kao čistačica'

'Frendica je stalno s dečkom, nemam s kime na kavu - kako da preživim ljeto?'

Zbog nje su u školama zabranjivali narukvice, a sada se vratila - saznali smo zašto je igra 'Šarene narukvice' tako opasna

Pomoć dečko Zlostavljanje hrabri telefon