Slika nije pronađena

Što će htjeti znati o meni? Kako mogu biti siguran/na da će mi pomoći i na koji način pomaže? Odgovore na ova i slična i pitanja tražili smo od Hrabrog telefona i donosimo ti ih u nastavku članka...

Čemu služe psiholozi, gdje sve rade i kako mogu pomoći?

'Mi na Hrabrom telefonu smatramo da razgovor sa psihologom može pomoći tinejdžerima da se osjećaju bolje, da dobiju podršku i uspješnije se nose s izazovima s kojima se suočavaju u životu.  Psiholog je stručnjak mentalnog zdravlja, a bavi se proučavanjem načina na koji se osobe ponašaju, razmišljaju i osjećaju. Psiholozi rade na zaista različitim radnim mjestima. Primjerice, neki rade u tvrtkama gdje brinu o tome kako je ljudima na poslu, neki rade u bolnicama i pomažu ljudima nositi se s nekim zdravstvenim teškoćama, a rade i u savjetovalištima, vrtićima i mnogim drugim mjestima. Ti se vjerojatno najčešće možeš susresti sa psihologom u školi, jer oni su često stručni suradnici u školama.
Općenito, psiholog ti može pomoći u brizi oko problema, u nošenju s teškim situacijama i razumijevanju vlastitih i tuđih osjećaja, poput sramežljivosti, zabrinutosti, tuge, usamljenosti ili ljutnje. Ako se osoba nalazi u nekoj teškoj situaciji kao što su razvod roditelja, zlostavljanje, zanemarivanje, nesreće, smrt u obitelji, obiteljski problemi ili ako osoba proživljava neke psihičke teškoće, može se obratiti psihologu za pomoć. Također, psiholog ti može pomoći graditi odnos s roditeljima, vršnjacima, braćom i sestrama, kao i pomoći u snalaženju u školi
', rekli su nam iz Hrabrog telefona.


via GIPHY


Može li tinejdžer na razgovor sa psihologom doći sam?

'Tinejdžeri, ako su maloljetni, psihologu moraju doći barem s jednim od roditelja. Razlog tome je taj što su tvoji roditelji odgovorni za tebe i nužno je da znaju kako se ti osjećaš, kako bi ti uz stručnu pomoć psihologa mogli pomoći s brigama koje imaš. Isto tako, psiholog će procijeniti i na kojim aspektima roditelji trebaju raditi ako primijeti neke propuste od strane roditelja. Često psiholog razgovara s roditeljima i pita ih kako te oni vide s ciljem da te bolje upozna, ali važno mi je da znaš kako mu je najvažnije ono što ti kažeš i kako se ti osjećaš', odgovaraju iz Hrabrog telefona.


Što će psiholog htjeti znati o osobi koja je potražila pomoć? Kako će teći razgovor?

'Ti odlučuješ što ćeš podijeliti u razgovoru sa psihologom i o čemu ti je ugodno razgovarati. Važno je da budeš iskren/a i da kažeš sve ono što ti se čini važno. Ono što kažeš u razgovoru je povjerljivo te ostaje između tebe i psihologa, osim ako je tvoj ili nečiji tuđi život ugrožen.
Psiholog u radu koristi i psihološke testove, odnosno upitnike. Nekad tinejdžeri kažu da ih to podsjeća na ispite u školi pa je korisno reći da u takvim situacijama ne postoje točni ni netočni odgovori jer odgovaraš na pitanja o sebi, a ti najbolje poznaješ sebe. Upitnici služe da te psiholog bolje upozna, sazna kako vidiš svoj život i postoji li nešto što te brine.
Nakon što je s tobom razgovarao i nakon što si ispunio neke upitnike, psiholog ti da povratnu informaciju, odnosno kaže ti koji je njegov dojam i što misli je li potrebno da se još nekad vidite i razgovarate o onome što te brine. Ako je tako, definirate cilj vaših budućih susreta i to je sve. Primjerice, cilj može biti da se manje bojiš upisa na fakultet ili da ti je lakše komunicirati s novim ljudima koje upoznaš
', kažu iz Hrabrog telefona.Znači li to da svaki razgovor izgleda isto?

'Ne, psiholog se u radu uvijek prilagođava osobama s kojima je u kontaktu. To znači da možeš reći što ti odgovara ili ne odgovara i što bi još htio/htjela pa ćete zajedno dogovoriti kako dalje. Slobodno s njim podijeli i svoje strahove od prvog razgovora, psiholog je osoba koja bi to trebala razumjeti i potruditi se da ti olakša tu situaciju i učini je što ugodnijom', objasnili su nam iz Hrabrog telefona.

Na kraju, vjerujemo da će ti ove informacije biti uistinu korisne kako bi se riješio/la straha od famoznog razgovora sa stručnom osobom. Dodatne informacije o stručnim suradnicima možeš pronaći na ovoj poveznici, a uvijek se možeš i javiti Hrabrom telefonu na besplatni i anonimni broj za djecu i mlade na 116 111, svakim radnim danom od 9 do 17 sati, kao i putem e-mail adrese na savjet@hrabritelefon.hr. Možeš se javiti i nama ovdje na Teen385.com kako bismo zajedno došli do rješenja problema.


Foto: Hrabri telefon/Giphy/Public Domain Pictures/Free Pik

M.Z. / Hrabri telefon


Provjeri još...

'Previše brinem, nervira me nepravda i gladna sam uspjeha' – što da radim da se opustim?

'Čak i kada sve znam, ništa ne znam – strah i tjeskoba me sputavaju u školi, ali i u društvu'! HELP

'Otkad sam krenula u srednju, više se ne prepoznajem...' HELP

samo hrabro razgovor s psihologom hrabri telefon psiholog

Još vijesti