Slika nije pronađena

Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete.  


PITANJE: Djed mi je umro prije 10-ak dana i jako sam tužna jer sam bila jako vezana uz njega ali kao da još nisam svjesna da njega više nema, imam osjećaj kao da je on otišao na put i da ću ga uskoro vidjeti.

ODGOVOR HRABRI TELEFON: Draga djevojko, žao mi je zbog gubitka kojeg si doživjela te bih ti zahvalila što si svoje osjećaje i razmišljanja odlučila podijeliti s nama. Iz svega što si navela, čini mi se da si vrlo tužna od kada ti je djed umro i teško ti je prihvatiti da ga više nema. Svatko od nas tijekom života doživljava gubitke bliskih osoba te se svatko  sa njima nosi na svoj način. Najčešće osjećamo različite emocije poput tuge, usamljenosti i bespomoćnosti. Gubitak je po svojoj prirodi težak, posebno ako smo izgubili osobu s kojom smo bili jako bliski, kao što si ti bila bliska s djedom. Nakon gubitka, potrebno nam je neko vrijeme da naučimo živjeti s njim. Taj period je period tugovanja u kojem se navikavamo na to da se osoba koju smo izgubili više nikada neće vratiti.  Za vrijeme tugovanja prolazimo kroz različite faze koje se tiču naših osjećaja, misli i tjelesnih doživljaja. Prva je reakcija obično šok i nevjerica, a uobičajeno je i da puno razmišljamo o osobi koju smo izgubili, da imamo doživljaj kao da je ta osoba i dalje kraj nas ili čak da nam se učini kao da smo vidjeli tu osobu iako znamo da to nije moguće. Također, osjećamo i promjene u tijelu kao što su stezanje u prsima i grlu ili praznina u želucu. Sve to dovodi i do promjena u ponašanju kao što su plakanje, gubitak apetita, teškoće sa spavanjem i povlačenje od drugih ljudi. Važno mi je da znaš da je nakon gubitka svaka od opisanih reakcija uobičajena za takav događaj.

Najčešće ovaj proces završava tako da se prilagodimo novoj situaciji i nastavimo živjeti svoj život s uspomenama i različitim ritualima vezanim uz proživljen gubitak.

U tom je razdoblju jako važna podrška drugih ljudi s kojima smo bliski. Voljela bih da razmisliš postoji li u tvojoj okolini neka osoba s kojom bi mogla razgovarati. Također, razmisli što ti inače pomaže kada si tužna te pokušaj posvetiti neko vrijeme toj aktivnosti. To može biti šetnja, slušanje glazbe, čitanje knjige ili bavljenje nekom fizičkom aktivnosti. U trenucima gubitka bližnjih osoba pomaže nam to da se prisjetimo lijepih uspomena koje smo stvorili zajedno. Pitam se bi li mogla pokušati razgovarati s roditeljima ili ostatkom obitelji o djedu i uspomenama koje svi skupa dijelite.


Uz to, uvijek možeš nazvati besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Ako ti je ipak  lakše pisati, možeš nam se javiti na chat svakim radnim danom od 17 do 20 sati ili na e-mail hrabrisa@hrabritelefon.hr.

Foto: Shutterstock/Pixabay

I.I.

Pročitajte još:

'Svaku večer plačem, škola me ubija, izgubljena sam' - što napraviti kad se situacija čini beznadna?

Problem za svako prijateljstvo: 'BFF je našla dečka i ne prestaje pričati o njemu'

Zašto mi se ovo događa? 'Imaju mnogo mojih sramotnih slika, smiju mi se i svašta pričaju o meni'

Pomoć Smrt Djed hrabri telefon

Još vijesti