Slika nije pronađena
Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete. 

PITANJE 1. Prijateljica našla dečka nakon dugo vremena (mislim da joj je to prvi, lagala je da ga je prije imala). Ne prestaje pričati o njemu, on ovo, on ono, bla bla bla.. nisu ni tjedan dana skupa a ona razmišlja o udaji za njega ,sve planira i tako to. Meni je to smiješno. Ja nju slušam i sve to. Danas sam je zvala da idemo vani, da pogledam utakmicu u kojoj igra dečko koji se meni sviđa. Ona naravno nije htjela ići. Pokazala sam joj jedan komentar gdje se on spominje, njezin odgovor bio je "pitaj je l' me briga, ne zanima me on". Ne znam što da radim. Jako me to povrijedilo. Očito vise ne postojim za nju. Samo on i nitko vise. Krenem pričati o nečem drugom,ona se odmah vrati na njega. Živcira me to,jako. I razočarana sam,skroz. Da je prava išla bi sa mnom na tu glupu utakmicu da ga barem vidim.


PITANJE 2. Imam najbolju prijateljicu s kojom sam dobra od 1.razreda iako je bilo puno svađa i ja njoj nisam bila stalno bf znaci stalno me mijenjala al uglavnom problem je u tom sto nmg biti ono sto jesam pred njom npr.kad bih ja opsovala ona bi počela meni govoriti kao zašto si opsovala naljutila se itd. U zadnje vrijeme se često svađamo i prepiremo sto isto tako ja moram šutit i pustit nju da bude upravu iako nije.. Kada mi ona nes kaže sto ja radim a ne radim to inače ona mi prigovara i čudno me gleda a ja moram šutjeti i trpjet a kad bi ja njoj nes prigovorila ona bi se naljutila.. Nezz što da radim al nmg vise da ona "upravlja" sa mnom i da se osjećam kao da to nisam ja a kad bi joj rekla za to naljutila bi se stvv i ne bi pričala vise sa mnom .. :/


HRABRI TELEFON:


Draga djevojko,

hvala ti na iskrenosti s kojom si podijelila teškoće kroz koje trenutno prolaziš u prijateljskim odnosima. Drago mi je što si svoje brige odlučila podijeliti s nama, i što aktivno tražiš savjet i način kako razriješiti svoje brige. Čitajući tvoj upit dala si mi do znanja koliko te smetaju i povrjeđuju dvije različite situacije s dvjema prijateljicama.

U prvoj situaciji opisala si mi kako se tvoja bliska prijateljica nedavno zaljubila te iz tog razloga iskazuje sve manje interesa za druge odnose, svoje vrijeme želi provoditi s dečkom te ako sam dobro razumjela, kao da više nema razumijevanja te ne iskazuje brižnost i želju da sazna kako si ti i bude tu uz tebe u situacijama koje su ti važne. Druga situacija koju si mi spomenula vezana je uz tvoj osjećaj da s prijateljicom ne možeš biti svoja te se ponašati prirodno. Imaš dojam da ti često govori kako bi se trebala ponašati te kako bi trebala raditi ono što njoj odgovara.

Vjerujem da te ove situacije rastužuju i povrjeđuju. Prijateljski i bliski odnosi s osobama izrazito su važni te kroz njih zadovoljavamo svoje potrebe za pripadnošću, razumijevanjem i podrškom, te da s njima dijeliš svoje interese, privatne situacije te da imaš vršnjake s kojima si bliska.

Ono što u odnosima najčešće dovodi do poteškoća i nesporazuma te izaziva reakcije poput svađa i nezadovoljstva su problemi u komunikaciji. Pitam se jesi li do sada pokušala otvoreno i iskreno razgovarati sa svojim prijateljicama o tome što te smeta i kako se osjećaš kada se ponašaju prema tebi na opisane načine. Ako nisi, voljela bih da razmisliš o tome da im kažeš kako se osjećaš, što ti smeta u njihovom ponašanju te što bi voljela da se promijeni. Ako ne znaš kako bi to učinila, u tome ti mogu pomoći „Ja-poruke“. Takvim porukama iz prvog lica opisujemo ponašanje druge osobe koje nam smeta, izražavamo kako se osjećamo zbog tog ponašanja te predlažemo promjenu. Na taj način ne napadamo drugu osobu već govorimo samo o svojim osjećajima i razmišljanjima što najčešće omogućava mirnu komunikaciju.


 Primjer jednog oblik takve poruke vezan uz prijateljicu koja ima dečka može glasiti:  „Kada mi stalno govoriš o svojoj vezi i ne slušaš moje situacije, tužna sam jer se osjećam zapostavljeno i kao da ti više nije važno naše prijateljstvo. Voljela bih da mi daš do znanja da sam ti važna i da se dogovorimo za vrijeme koje ćemo odvojiti samo za naše druženje.“.

Djeca i mladi nam često kažu kako im na početku korištenje takvog oblika komunikacije zna biti čudno, no nakon što se naviknu te pokušaju osmisliti svoje rečenice kako bi drugoj osobi na miran način dali do znanja kako se osjećaju, ovakva komunikacija može imati puno pozitivnih učinaka. Vjerujem kako bi ti bilo lakše kada bi s prijateljicama iskreno porazgovarala o brigama koje imaš te kada bi zajednički pronalazile način da ih prebrodite.

Prijateljstva su važan aspekt tuđeg života i zahtijevaju puno međusobnog kompromisa, razumijevanja, strpljenja i truda. Iz tog razloga, voljela bih da razmisliš o tome kako ti se čini ideja o „Ja-porukama“ te ako budeš htjela dodatno razgovarati, da nam se javiš na besplatnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111, svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Isto tako, možeš nam se javiti i putem mail-a na hrabrisa@hrabritelefon.hr ili na naš chat, svakim radnim danom od 17 do 20 sati putem ovog linka - http://www.hrabritelefon.hr/djeca-i-mladi/potrazi-pomoc/chat/.

Hvala ti još jednom što si podijelila svoju situaciju te ti želim svu sreću!

Hrabri telefon

Foto: We Heart It/Shutterstock

I.I.

Pročitajte i ostale savjete ekipe s Hrabrog telefona:

Zašto mi se ovo događa? 'Imaju mnogo mojih sramotnih slika, smiju mi se i svašta pričaju o meni'

'Izbjegavam kontakt s novim ljudima, bojim se mišljenja drugih, osjećam samo tugu i nemam volje ni za čime'

'Jako mi smetaju klempave uši i cure me zezaju zbog njih. Lijepim ih lakom za nokte, ali to je užas!'

Pomoć Prijateljica Svađa prijateljice hrabri telefon

Još vijesti