Slika nije pronađena

Svako od nas je barem jednom doživio prepirku ili svađu roditelja. Ništa neobično, nijedan odnos nije idiličan. I ti si se mnogo puta posvađao sa sestrom, bratom ili frendom, no i dalje ste ostali pravi prijatelji.

No što ako trzavice između mame i tate postanu preučestali scenarij u tvom domu? Vikanje, galama, razbijanje pokućstva? Tada se možda razvod ne čini kao loša ideja. Iako ti možda ovo zvuči grubo, ali činjenica je da nitko ne može biti sretan u takvoj atmosferi.

Kada se roditelji odluče razvesti najčešće govore „kako ćeš shvatiti kad odrasteš“. Možda su u pravu, ali tko će to dočekati?

Ono što ti moraš znati je da TI nikako nisi kriv za njihov rastanak i da ne postoji način na koji si TI to mogao spriječiti. Iako su oni tvoji mama i tata, prije svega su odrasli ljudi, koji svoje odluke donose samostalno.

Promjene

Razvod nosi sa sobom mnogo promjena, a jedna od njih je suživot samo s jednim roditeljem. To nikako ne znači da drugog roditelja neće biti u tvom životu – dapače; čut ćete se telefonski, odlaziti u kino skupa, provoditi vrijeme vikendom, samo nećete fizički svi biti okupljeni na istom prostoru.


Iako ti se može činiti da su prelako odustali jedno od drugog ili da je jedan od njih kriv za razvod – pokušaj ne biti ljut na njih. Trenuci razvoda spadaju u najstresnije životne situacije pa budi blag prema njima, međusobno okrivljavanje nikome neće pomoći. To naravno ne znači da ih ne možeš direktno i otvoreno pitati sve što te zanima.

Neprestano zapitkivanje samoga sebe „Zašto, zašto, zašto“ neće ti pomoći. Ponekad se stvari u životu ne odviju na način na koji bismo željeli – tada treba izvući najbolje od situacije. Tvoji roditelji sigurno nisu planirali da se tako što dogodi i vjerojatno bi bilo drugačije da je moglo biti.

Ako imaš braću ili sestre, razgovaraj s njima o tome. Ako si jedinac, nemoj se sramiti potražiti pomoć psihologa ili razgovarati s osobom u koju imaš povjerenja. Ponekad je potrebno izbaciti sve iz sebe, čuti koristan savjet ili samo olakšati dušu.

Zapamti da te roditelji, bez obzira na sve, vole! Iako su možda smušeni, nervozni ili nesretni zbog razvoda – proći će ih. Čak i ako ne pokazuju ljubav u tim trenucima, ona je neupitna.

I zadnja stvar koju moraš imati na umu jest da imaš dva normalna i zdrava roditelja koja te vole i brinu o tebi, bez obzira što su se odlučili rastati. Mnogo djece nije imalo prilike upoznati svoje roditelje, nisu brinuli o njima ili su bila izložena fizičkom nasilju.

Iako, kada zamišljamo sretnu obitelj, u glavi imamo sliku nasmiješene četveročlane obitelji koja sjedi za stolom, prizor ne mora nužno biti takav. „Sreća“ ne mora biti splet slučajnih okolnosti, ona može biti izbor. Zato glavu gore, nasmiješi se i sjeti da će sve ovo jednom biti ružna uspomena.

I.N.
Foto: sxc.hu, Photoxpress.com

roditelji Obitelj