Slika nije pronađena
Obično odabirete one BFF za koje znate da možete s njima stvoriti neke sjajne uspomene i one za koje mislite da će izvući najbolje iz vas. Zato je vrlo obeshrabrujuće i razočaravajuće imati bliskog prijatelja koji se ponaša kao nasilnik.

Ako se borite s načinom na koji se vaš prijatelj ponaša prema drugima, ova tri koraka bi vam mogla pomoći da se nosite s tim na ispravan način:

1. Lijepo joj/mu pristupite

Ako je takvo ponašanje pojavilo iznenada, šanse su velike da su njihovi komentari i loš stav povezani s nečim što se događa u njihovom životu. Recite im kako se osjećate. Pokušajte s ovako nečine: 'U posljednje vrijeme se ne ponašaš kao da si to ti. Postoji li nešto što te muči ili je na neki drugi način dovelo do toga da se tako ponašaš?'. Ako prolaze kroz teško razdoblje, mogli bi govoriti ili činiti te stvari kako bi se bolje osjećali sami sa sobom. Dajte im do znanja da ne mislite da je njihovo ponašanje u redu i ponudite im pomoć ako ih muči neki ozbiljan problem.


via GIPHY


2. Usprotivite se

Je li vaš prijatelj/ica ismijavao onu super curu iz B razreda? Umjesto da sjedite i gledate kako se to događa, ustanite i učinite nešto da ih zaustavite. U početku bi to moglo biti teško, ali osjećat ćete se krivima ako ništa ne učinite. Zauzimanjem za one koji su maltretirani, pokazujete im da ne podnosite nasilje. To može samo natjerati vašeg prijatelja da ponovno procjeni svoje ponašanje - osobito ako ga prozovete pred drugima. A ako se nasilje nastavi ili se pogorša uključite učitelja ili roditelja kako bi vam pomogli riješiti situaciju.


via GIPHY


3. Pozdravite se s njima

Nažalost, nije svim prijateljstvima suđeno da traju doživotno. Ako vaš prijatelj/ica ne može odustati od tog ponašanja, onda je možda vrijeme da ih izbacite iz svog života. Dajte im do znanja da je njihovo nasilničko ponašanje razlog zbog kojeg više ne možete biti prijatelji. Vjerujte sebi i znajte da je vaš instinkt obično ispravan.

Foto: Imdb/ Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

Prvi znakovi upozorenja – pet signala po kojima možeš skužiti da bi vaša veza mogla postati nasilna

Nasilni i problematični tinejdžeri kasnije imaju veći broj seksualnih partnera

Hrvatske srednjoškolke snimile šokantan video o nasilju

prijatelji znakovi nasilje nasilnik bff najbolji prijatelj

Još vijesti