Slika nije pronađena

Prijateljstva mogu biti komplicirana i sva prijateljstva uključuju uspone i padove. Ponekad može biti teško znati imaju li vaši prijatelji vaše najbolje interese na umu, zbog čega i je važno paziti na znakove koji će vam ukazati na to je on ili ona zapravo vaš neprijatelj.

'Pojam 'frenemy', neprimjetno spaja riječi friend [hrv. prijatelj] i enemy [hrv. neprijatelj]. Odnosi se na nekoga tko se pretvara da je prijatelj, ali zapravo je neprijatelj', kaže Irene S. Levine, psihologinja, stručnjakinja za prijateljstvo. 'Ako razmislite o tome, većina nas je u jednom trenutku imala neprijateljicu u školi, na poslu ili u susjedstvu', dodaje. Ponekad društvene ili radne obveze zahtijevaju od vas da provodite vrijeme u društvu neprijatelja, ali je bitno da prepoznate razliku između nekoga tko je u vašoj blizini jer to mora biti i nekoga tko će vam godinama čuvati leđa. Ako postoji netko u vašem životu u vezi koga niste sigurni, pripazite na ovih 11 znakova koji će vam reći je li vaš prijatelj zapravo vaš 'frenemy'!


via GIPHY


1. Pričaju o vama iza vaših leđa

Vaši lažni prijatelji neće se vama pred očima ružno ponašati, ali definitivno neće oklijevati negativno govoriti o vama kad vas nema. 'Oni se puno osmjehuju i lijepo se ponašaju prema vama, ali uistinu, pričaju i tračaju vas iza vaših leđa', kaže stručnjakinja za odnose Audrey Hope.

2. Ne slave s vama vaše pobjede

Pravi prijatelj je uzbuđen zbog vas kad postignete neki cilj i kad ste uspješni u nečemu. 'Kad prohodaš s onim dečkom ili ti profa zaključi pet iz matematike, a vaš prijatelj se ne doima iskreno sretnim, to je loš znak', kaže trenerica za odnose Tiya Cunningham-Sumter. Ako se oni nikada ne mogu pojaviti na nekom događaju koji slavi vas i vaše postignuće, on ili ona su vaš 'frenemy'.


via GIPHY


3. Ističu sve negativnosti u vašem životu

'Još jedan znak je stalna negativnost', kaže Cunningham-Sumter. 'Ako oni u svakom trenutku mogu istaknuti nešto što je u vašem životu pogrešno ili zašto ne bi voljeli biti u vašoj situaciji – radi se o lažnom prijatelju. Ta osoba možda potajno navija za to da vam sve propadne', dodaje.

4. Veoma su natjecateljski nastrojeni

'Natjecateljski duh je prirodna stvar, ali ako otkrijete da se vaš prijatelj često natječe s vama, pogotovo na način koji vam se čini lošim, moglo bi se raditi o lažnom prijatelju', kaže psihologinja dr. Helen Odessky. 'Neki znakovi koji bi vam mogli ukazati na to da se natjecanje pretjerano je to što pokušavaju minimizirati ili obezvrijediti vaša postignuća', dodaje.


via GIPHY


5. Pasivno su agresivni

'Neki frenemiji možda neće usvojiti uobičajenu taktiku nasilničkog ponašanja, pa umjesto toga pribjegavaju pasivnoj agresiji jer je ona iz nekog razloga društveno prihvatljivija', kaže Kali Rogers. 'Ti će vam lažni prijatelji suptilno spuštati u javnosti, ismijavati vas i ciljati tamo gdje vas najviše boli, i uvijek otići predaleko sa šalama na vaš račun. Učinit će sve što mogu da te dotuku, ali bez ostavljanja stvarnog dokaza iza sebe', dodaje.

6. Razgovor se uvijek vrti oko njih

Lažni prijatelj je obično usredotočen na sebe i on voli kad je razgovor usredotočen na njega. 'Ako imate prijatelja koji beskrajno govori o sebi i svojim problemima, ali ne misli na vas ili vaše probleme, imate posla s klasičnim narcisom', kaže stručnjakinja za bonton Sharon Schweitzer. 'Vaša uloga za njih je nebitna. Vi ste tu da slušate i ne očekujete ništa zauzvrat', dodaje.


via GIPHY


7. Sebični su po pitanju svog vremena

Budući da su toliko usredotočeni na sebe, lažni prijatelji nemaju poštovanja prema vremenu drugih ljudi. 'Ako ste se dogovorili da morate doći na koncert do 20 sati, neće smatrati neobičnim ako nisu niti spremni do 21 sat', kaže Schweitzer. 'Ovaj tip neprijatelja možda čak i ne shvaća da postoji problem ili mogu naći izgovore poput - bio sam umoran i nije mi se dalo kretati', dodaje.


8. Iskorištavaju vas

Imate li prijatelja koji samo dođe i kopa po vašem hladnjaku bez pitanja ili misli da ima pravo na vaše stvari? 'Prijatelji bi uglavnom trebali dijeliti i biti ljubazni domaćini svojim gostima, ali neki ljudi jedva čekaju iskoristiti tuđu gostoljubivost', kaže Schweitzer. 'Čini se da ova vrsta lažnog prijatelja ne shvaća da stvari u vašoj kući ne pripadaju njima', dodaje.


via GIPHY


9. Pored njih se osjećate poput dodatka

Frenemiji vole izgledati kao da su popularni tako što su uvijek okruženi mnogim prijateljima i drže ih blizu poput modnih dodataka. 'Pozvat će vas van za svaki slučaj ako bude tulum dosadan i ostavit će vas same u kutu ako dođe netko zanimljiviji', kaže Schweitzer. 'Međutim, ako ignorirate ili odbijete njihov poziv, oni imaju tendenciju pretjerano reagirati', dodaje.

10. Uživaju u drami

Nijedno prijateljstvo nije jednostavno, ali lažni prijatelj uživa kad izbije neki sukob. 'Frenemy se hrani prijateljstvima koja su uvijek u kriznom stanju', kaže Schweitzer. 'Neprestano traže suosjećanje, ali nikada savjet. Za njih uvijek postoji nešto što nije u redu', dodaje.


via GIPHY


11. Puno lažu

Pravi prijatelj ti neće stalno lagati. 'Ako poznajete nekoga tko ima novu fantastičnu priču svaki put kad s njim razgovarate i to je uvijek nešto što je potpuno izvan vašeg vlastitog iskustva s njima, vjerojatno imate posla s klasičnim lažljivcem', kaže Schweitzer. 'Osjećaju se kao da je njihov stvarni život neadekvatan, nedovoljan, pa osjećaju potrebu da uljepšavaju stvari ili lažu, kako bi zvučalo kao da su važniji nego što jesu', dodaje.


Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

BFF ili ipak ne?! 10 znakova po kojima ćeš odmah prepoznati lažnu prijateljicu

Best friends forever? 10 znakova koji su dokaz da će vaše prijateljstvo trajati zauvijek

HOROSKOP Pet znakova s kojima se lako sprijateljiti i družiti

prijatelji znakovi oprez prijateljstvo neprijatelji frenemy bff savjeti lažni prijatelji

Još vijesti