Slika nije pronađena

Što su dobri prijatelji, a što su toksični prijatelji? Povrijeđeni osjećaji su jedan pokazatelj, ali postoji ih još više. Znakove toksičnog prijateljstva objašnjava psihologinja dr.sc. Sharon Livingston. Najbolji prijatelj vam može donijeti veliku radost, utjehu i zabavu. Svakome trebaju prijatelji kako bi napredovali, prijatelji koji dijele s vama sve lijepe i zabavne trenutke, a pružaju vam podršku u onim ružnijim trenucima.

Velika prijateljstva vam mogu čak i produžiti život. Jedno istraživanje koje se provodilo čak deset godina, u Australiji, pokazalo je da sudionici koji su imaju grupicu prilično dobrih prijatelja imaju 22 posto veću šansu da će živjeti duže.

via GIPHY


Nažalost, loš prijatelj može imati suprotan učinak. Loš prijatelj pridonosi stvaranju loših osjećaja i povećanju stresa, a samim time uzrokuje visok krvni tlak, probleme sa želucem i crijevima, slabljenje imuniteta, viši šećer u krvi, depresiju, tjeskobu i popis se nastavlja.

Međutim, kako ćete znati jeste li u prijateljstvu koje utječe na vaše zdravlje i potiho ubija vaš duh? Evo kako:


1. Shvatili ste da se natječete s njegovim/inim drugim 'najboljim prijateljima'.

Što? Onaj drugi najbolji prijatelj/ica mu/joj daje više? Radi s njim/om zabavne stvari koje vi ne možete raditi? Imaju neke zajedničke stvari koje vi nikad ne biste ni željeli imati? I zašto to uopće znate o tom drugom prijatelju?

via GIPHY


2. Postoji neravnoteža u vremenu koje provodi u razgovoru.

Zovete ga/ju i govori vam o tome koliko je njegov/in dan bio loš ili koliko je dan bio dobar. Onda vi počnete pričati o tome što se događa s vamama, a oni se ispričavaju, ali moraju ići s telefona jer, dobro, imaju mnogo razloga zašto, ali stvarnost je ta da odlaze bez slušanja vas ili vaših briga i veselja.

via GIPHY


3. Vaš najbolji prijatelj/ica na svaku vašu kritiku reagira tako da on/a vas kritizira.

Iskrenost je važna u svakom odnosu. Ali što se dogodilo s ljubaznošću? Kakva je to ideja o brutalnoj istini kojoj treba težiti? Još uvijek je brutalna, a i štetna. Frend/ica vam govori stvari poput: 'Znaš, ti previše tražiš od mene. Ti si kao neki stalker koji me uvijek prati u stopu'. Što? Nije ni čudno što se osjećate grozno. Morate razumjeti jednu stvar, a to je da njegove/ine riječi više govore o njemu/njoj nego o vama.

via GIPHY


4. Tko zove koga?

Zovete li ga/ju ili mu/joj šaljete poruke puno češće nego što se on/a vama obraća prvi/a? Osjećate li kao da ste više zainteresirani za razgovor i druženje nego što je on/a? Odnosi postaju toksični kad se druga osoba ne trudi toliko koliko se trudite vi po pitanju vašeg odnosa. Međutim i suprotnost toga, osjećaj da vas vreba prijatelj/ica koji/a uz to ima neprestane zahtjeve, također može biti uznemiravajuća.

via GIPHY


5. Vaš najbolji prijatelj vam kaže da se morate promijeniti.

Ali što s njim/om? On/a ne vidi potrebu čak ni prepoznati vlastite nedostatke, a kamoli da ih promijeni. Uvijek se radi o tome što nije u redu s vama. Kad bi se samo promijenio/la, bilo bi dobro. Nije zainteresiran/a vidjeti što on/a donosi u vaš odnos, samo upire prstom i kritizira i okrivljuje vas za sve što mu/joj padne na pamet.

via GIPHY


6. Morate biti oprezni oko njega/nje kao da hodate po ljuskama jajeta.

Isprva je bilo zabavno biti s njim/om. Smijali ste se, razumjeli ste jedno drugo i bio je to zabavan odnos. Onda se nešto promijenilo. Okrenuo/la je priču. Sada je lako posvađati se s njim/om ili upasti u razne probleme. Trebali bi biti oprezni, ali onda počnete biti previše oprezni, pazite na svaku riječ kako biste izbjegli to da kažete pogrešnu stvar.

via GIPHY


7. Vozite se 'emotivnim vlakom smrti' s prijateljem koji ima svu kontrolu u svojim rukama.

Počelo je kao nevjerojatno prijateljstvo i osjećali ste se tako povezano, ali sada više ne možete predvidjeti što očekivati. Uvijek se brinete da će reagirati negativno ili da ćete ga/ju naljutiti. Kad je dobro onda je sjajno, ali onda se, iz nekog nepoznatog razloga, nađete na njegovoj/inoj listi neprijatelja i ne znate što će se sljedeće dogoditi? Osjećate se nelagodno, zabrinuto i preplašeno. Razmišljate o njemu/njoj iz jedne perspektive, a onda se nešto čudesno dogodi - odjednom je ponovno pun/a zahvalnosti što vas ima za prijatelja i vi ste presretni zbog toga. Zašto ste se uopće brinuli? Sve je u redu. Onda već sljedeći dan ne možete dobiti istog prijatelja/icu na telefon. Nedosljednost i nedostatak predvidljivosti bacaju sjenu sumnje na apsolutno sve, i to vas uništava. Vaše samopouzdanje se uzdiže, a zatim pada.

via GIPHY


8. Stres se počinje taložiti u vašem tijelu.

Vi se uistinu počinjete osjećati bolesno od stresa koji utječe na vaše tijelo. Imate bolove u leđima i bolove u vratu. Umjesto toga da se osjećate snažnije, osjećate se slabo. Vaše tijelo nastavlja reagirati. Osjećate se tjeskobno, imate glavobolje i nemiran želudac, teško vam je izaći iz kreveta. Kad imate zdravo i odlično prijateljstvo s nekim, ono jača vaš imunološki sustav, ali toksični prijatelji su mučni. Prijatelji bi svakako trebali pridonijeti vašem životu samo na dobre načine, a ne vam pogoršavati kvalitetu života.

Foto: Giphy/ Freepik

M.S.K. / Your Tango

Pogledajte još:

KVIZ: Jeste li BFF ili vaše prijateljstvo nije toliko čvrsto i iskreno?

Dovoljno je da se samo pogledate – ove situacije prošle su sve BFF

Više od prijateljstva – 16 znakova da ste ti i BFF srodne duše

prijatelji osam znakova znakovi bff savjeti toksično prijateljstvo

Još vijesti