Slika nije pronađena

Ako ćemo biti posve iskreni, gotovo da ne postoji osoba koja se nije sprdala na tuđi račun. Promatramo druge i osuđujemo ih često ne primjećujući da radimo iste stvari.

Nema ništa loše u šali na tuđi račun, ali samo ako to ne vrijeđa osjećaje druge osobe. Baš kao što trudnici nećeš reći da je debela, postoje stvari koje bismo trebali prešutjeti svojim prijateljima.

Prije nego izgovorimo bilo što, ne bi bilo loše upitati se pomažemo li tom izjavom nekome? Ako je odgovor ne, radije pregrizi jezik. Ovo su stvari zbog kojih ne bi trebala prigovarati i ismijavati druge:


*Prijateljici nakon što malo poludi kad skuži da joj simpatija ima curu

Kada smo zaljubljeni, nismo svoji. Stvari koje nas inače ne bi uznemirile, sada nas mogu izbaciti iz takta kao primjerice lajk simpatije na fotku nepoznate djevojke. Kada vidiš frendicu da šizi, nemoj joj govoriti da nije normalna, nego pokušaj razumjeti njenu reakciju. Naravno, ne kažemo da trebaš gledati kako baca stolice kroz prozor, ali ako se radi o kratkom šizu, nemoj ju osuđivati.*Prijateljici koja snima sto selfija dnevno

Ako to ne radi dok se druži s tobom, zašto bi ti smetalo što okida milijun fotki dnevno? Priznajemo da je riječ o pomalo uvrnutom hobiju te da tako vjerojatno rješava neke nesigurnosti, ali ne moraš ti biti ta koja će ju prosvijetliti. Ponekad ljudi jednostavno trebaju sami shvatiti u čemu pretjeruju.


*Prijatelju koji se trudi staviti što bolje fotke na društvene mreže

Može nam biti smiješno ako znamo koliko se prijatelj zaista trudio oko samo jedne fotke, ali ne radimo li to svi? Ne želimo li svi ostaviti dojam ležerne i opuštene osobe dok u stvarnosti zapravo nestrpljivo iščekujemo lajkove? Ako skužiš da ti je prijatelj 'na iglama' nakon objave na društvenim mrežama, nemoj ga zafrkavati.*Prijateljici koja se napila i glupo plesala

Svatko od nas ima barem jednu 'avanturu' s alkoholom koja nije nimalo ugodna, zato dobro razmisli prije nego naglas ispričaš prijateljičinu anegdotu koja uključuje povraćanje, vikanje i padanje. Svi možemo pogriješiti, a prijatelji bi baš tada trebali biti podrška, a ne glas koji osuđuje.


*Bilo kome s velikim prištom

Kao što si vjerojatno i sama shvatila, prištić se uvijek pojavljuje u najgorem mogućem trenutku, a zadnje što nam treba jest osoba koja će preko pola školskog hodnika vikati 'što ti je to na čelu'! Dakle, koliko god grozan nečiji prišt bio, jednostavno prešuti i nemoj trljati sol na ranu.


*Prijateljicu koja je napravila pravopisnu pogrešku

Svi imamo barem jednog 'grammar nazija' među frendovima, a ako si ti ta, vrijeme je da pokažeš malo više takta. Shvaćamo da te izluđuju nepismeni ljudi, ali ako primijetiš da je prijateljica napravila pogrešku u statusu, napiši joj u inbox, a nemoj ju sprdati ispred cijelog virtualnog svijeta.


I.N.

Pročitajte još:

8 laži koje trebamo govoriti svojoj najboljoj prijateljici

Ovo ne radi: stvari kojima upropaštavaš prijateljstvo

6 razloga zašto je super imati najboljeg muškog prijatelja

prigovaranje ismijavanje