Slika nije pronađena
Bilo da se radi o običnom izlasku u subotu navečer ili o shoppingu – nikako ne može biti po tvome. Uvijek moraš prva doma iz izlaska, zabranjeno ti je imati dečka, a o šminki i cipelama na petu možeš samo sanjati. Ako ti je situacija postala skroz nepodnošljiva, nastavi čitati, možda ti naši savjeti pomognu!

1. Pripremi argumente
Kad nešto jako želiš, najbolje ti je da svojima obrazložiš zašto ti to i treba. Recimo, ako imaš dobre ocjene u školi, reci da ti nije jasno zašto ne možeš ići van s društvom, nego si cijelo vrijeme u 'kazni'. Dovoljno ih poznaješ da već znaš kako će reagirati na tvoj zahtjev, pa pripremi odmah i argumente!

2. Organiziraj se
Ako se radi o nečemu gdje ovisiš o roditeljima, recimo odlazak na koncert ili izlet, snađi se i organiziraj sve sama, tako da uopće ne ovisiš o njima. Tako će njima biti teže protiviti se tvojem zahtjevu, a i vidjet će koliko to silno želiš.

3. Nemoj lagati
Koliko god ti se to činilo super načinom za dobiti ono što želiš, nemoj. Nemoj lagati jer barem mame na kraju uvijek sve saznaju, a kad sazna za tvoje laži, neće ti više nikada vjerovati, pa ni kad budeš govorila istinu. Ako budeš uvijek iskrena, polako će ti sve više i više vjerovati, pa će ti samim time dopuštati više stvari.

via GIPHY


4. Budi samostalna
Ne možeš očekivati od svojih da te puste na ljetovanje s frendicama, ako si ne znaš niti ručak skuhati. Kada postaneš dovoljno samostalna da možeš preživjeti bez da zoveš mamu svakih 20 minuta, tvoji će to prepoznati i nagraditi!

5. Izbjegavaj svađanje
Koliko god 'mrzila' svoje kada ti nešto ne dopuste, nemoj započinjati svađu. Na kraju krajeva, što ćeš ti dobiti od toga? Samo će biti loša atmosfera doma, a tvoj zahtjev svakako neće biti ispunjen. Bolje je da se pomiriš s time i zrelo prihvatiš 'ne' kao odgovor. To će im se sigurno svidjeti, pa možda sljedeći put kad budeš nešto pitala, 'ne' postane 'da'!

6. Bez vrijeđanja i ucjenjivanja
To su stvari koje smo ostavili u petom razredu osnovne, na istom mjestu gdje smo ostavili kopanje nosa i plaženje jezika. Nezrelo i nimalo damski, ovo ponašanje će samo razljutiti tvoje roditelje i udaljiti vas. A trebali biste s godinama postajati sve bliskiji, ne obratno.

via GIPHY


7. Planiraj zahtjeve
Ako želiš ići na koncert koji je u subotu, a znaš da tvoji neće biti odmah okej s time, nemoj ih pitati u zadnji čas. Počni pripremati teren danima prije, tako da to ne bude nešto 'novo'. Super bi bilo kada bi i nešto dobro napravila, tako da ti odlazak na koncert može biti nagrada za tvoj trud!

8. Budi realna
Ako znaš da te roditelji neće pustiti da budeš vani poslije 2, onda je suludo pitati možeš li doći doma u 4. Ako im je problem pustiti te na sleepover kod prijateljice, teško da će te pustiti da same odete na ljetovanje. Moraš biti realna i imati izvedive zahtjeve. Polako, doći će vrijeme za sve!

via GIPHY


Foto: Giphy/Shutterstock

A.Š.

Pročitaj još:

Kako reći roditeljima da imaš starijeg dečka? Pripremi se, pozovi ga i...

12 laži koje svi tinejdžeri govore svojim roditeljima!

Koji blam: Situacije u kojima su se našli svi oni čiji roditelji imaju Facebook

Obitelj roditelji savjeti