Slika nije pronađena
Život s roditeljma itekako ima svojih prednosti - mamina fina kuhinja, razgovori s roditeljima do kasno u noć, putovanja na more i još puno, puno toga. Ipak, živjeti sa starcima ima i nekih nedostataka.

Jedan od najvećih nedostataka jesu svađe koje su ti se sigurno dogodile više puta. Prvo moramo naglasiti da su svađe s roditeljima su normalne, a najčešće se sa svojima svađamo oko kasnih izlazaka, dečkiju, loših ocjena i sličnih gluposti.

Međutim, što ako se jednostavno nikako ne možeš složiti s roditeljima i svaki vaš razgovor završi svađanjem i vikanjem?

Evo koji će ti savjeti pomoći da ti i tvoji roditelji stvorite bolji odnos.

via GIPHY


1. Preuzmi odgovornost

Vjeruj nam, nije ni tvojim roditeljima lako. Još do jučer bila si mala, razigrana djevojčica koja se razveselila svaki put kad bi ih vidjela. Danas si djevojka, skoro pa žena, i njima ta promjena pada jednako teško kao i tebi. Da bi spriječila stalne svađe koje vam prijete tijekom tvojih tinejdžerskih dana, ponekad i ti budi spremna preuzeti odgovornost.

Ako od roditelja želiš veću prava, sukladno s tim moraš preuzeti i veću odgovornost za svoje postupke. Želiš li veći džeparac, počni malo više raditi u kući ili pomagati roditeljima u kućanskim poslovima. Želiš li da te shvate ozbiljno, možeš pronaći i sezonski posao kako bi dokazala da si odraslija i samostalnija osoba.
2. Nađi vremena za svoje roditelje
Znamo da imaš pametnijeg posla od druženja s roditeljima, ali zapamti - oni su uvijek bili tu za tebe, kad nisi imala nikoga i sad kad u tvom životu postoje ljudi s kojima bi se najvjerojatnije radije družila. Svejedno, ponekad odvoji malo svog vremena samo za svoje roditelje, popričaj s njima i pokušajte se ponovno povezati. Druženje s roditeljima, pa makar i samo iskreni razgovor, pozitivno će djelovati na vaš odnos.

via GIPHY


3. Podijeli s njima svoje osjećaje
Možda radije svoje probleme u školi ili ljubavne patnje dijeliš s frendicama, ali možda bi se mogla predomisliti. Ništa te neće više zbližiti s tvojim roditeljima nego povjeravanje svojih osjećaja, želja ili problema koji te muče. Možda i tvoji roditelji žele nešto podijeliti s tobom, nešto što njih zamara i zadaje im glavobolje. Tek kad počnete razumijeti jedni druge, tek će onda vaš odnos biti dobar i kvalitetan kao nekad.

4. Budi spremna na kompromise
I mi smo nekad bile tinejdžerice i znamo da je to razdoblje u tvom životu kad želiš biti uvijek u pravu, a sve mora biti baš po tvom. Međutim, moramo te razočarati - to je točno samo u tvojoj glavi. Dok si god maloljetna, tvoji roditelji su ti koji odlučuju, sviđalo se to tebi ili ne. Zato odmah budi spremna na kompromise i dogovore, samo tako ćete i ti i tvoji roditelji biti zadovoljni.

via GIPHY


5. Drži se odgovora
Ako ste se ti i tvoji roditelji nešto dogovorili, uvijek se drži tog dogovora. Tako ćeš dokazati svojima da u tebe mogu imati povjerenja, ali i da si dovoljnio odrasla da se nosiš sa svojim obavezama. Tvoj odnos s roditeljima odmah će biti bolji ako im dokažeš da se znaš ponašati i da na tebe mogu računati.

Foto: Shutterstock/Giphy

D.Š.

Pročitaj još:

Kako 'ne' pretvoriti u 'da'? Osam načina kako od roditelja dobiti sve što želiš

Kako vratiti samoupouzdanje, nositi se sa strogim roditeljima i reći mami da imaš dečka? Ovo su najčitanija pitanja ovog tjedna

OMG! Evo zašto je tinejdžerima teže u životu nego njihovim roditeljima

roditelji Obitelj svađe

Još vijesti