Slika nije pronađena

Uvijek trebamo biti iskreni prema svojim prijateljima, ali ne i zločesti, a nažalost, to djevojke nekada znaju biti. Budući da riječi nekada više bole od samih postupaka, vrijeme je da prestanemo govoriti određene stvari.

Naše prijateljice zaslužuju najbolje od nas baš kao i mi od njih, a ponekad mislimo da ćemo im pomoći govoreći `izgledaš debelo u tim hlačama` ili `to je baš droljasto od tebe`, a ustvari radimo kontra efekt. U ovom seksističkom svijetu koji je opsjednut ulogom djevojke da bude poslušna, našminkana i djevica, dobro je znati da su žene na strani jedne drugih, a ne obratno.

Vrijeme je da prestanemo biti bezobrazne jedne prema drugima i da saznamo što cure nikada ne bi trebale govoriti svojim prijateljicama:


'On to sigurno nije tako mislio' ili 'Ma javit će ti se'

Žene jako vole zavaravati sebe, ali i jedne druge što nije u redu. Ako je neki dečko koji se sviđa tvojoj prijateljici bio bezobrazan prema njoj ili joj se ne javlja ili se stalno zbog njega osjeća loše, vrijeme je da joj kažeš da mu da `nogu`. Ne treba opravdavati loše momke tvrdeći da `on to nije tako mislio` nego treba ohrabriti dobre djevojke da `ostave tog idiota jer im je bolje samima nego s njim`.



'U posljednje vrijeme se ponašaš skroz droljasto'

Dovoljno je što društvo, ali i muškarci na svakom koraku govore o ženama kao o k*rvama pa žene to nikako ne bi trebale. Ovo se osobito odnosi na prijateljice jer niti jedna cura ne bi trebala čuti od BFF `da se ponaša droljasto`. Ako netko ima izraženiji libido i odlučio je istraživati vlastitu seksualnost pa eksperimentirati s različitim dečkima, to ne znači da je ta osoba drolja, a osobito ne ako nam je draga i prijateljica. U slučaju da smatramo da se naša prijateljica ponaša neodgovorno u seksualnom smislu tada ju trebamo upozoriti na posljedice koje sa sobom vuče takvo ponašanje: od neželjene trudnoće, spolnih bolesti pa do narušenog tjelesnog i mentalnog zdravlja.



Bilo što homofobno, primjerice: 'Kako uz sve ove zgodne dečke možeš voljeti cure?'

U slučaju da je tvoja prijateljica odlučila skupiti hrabrost pa svojoj obitelji i/ili prijateljima reći da je gay i da voli cure, sigurno joj takva glupa pitanja nećeš postavljati. Isto tako, niti slučajno ju nemoj ispitivati o tome bi li joj se ti svidjela i slične stvari. Tvoja prijateljica ti nije otkrila da je homoseksualna kako bi ti to komentirala ili odobrila, nego ti se htjela povjeriti kako bi ju još bolje poznavala kao osobu.


'U tom izgledaš totalno debelo'

Malo je potrebno da se naruši samopouzdanje djevojci, a osobito onoj koja je u pubertetu. Prva stvar, ovo nije lijepo reći, a druga stvar – postoji više načina kako se tako nešto može priopćiti u puno ljepšem paketu. Ako smatraš da će joj se drugi rugati i da će kasnije biti nesretna što je obukla preusku haljinu, uvijek joj možeš reći da joj više stoje stvari koje nisu toliko pripijene uz tijelo, a i da će se ona bolje osjećati ako to odjene. Naravno, možeš ju podsjetiti na posljednji put kada se nešto slično dogodilo pa da se sjeti kako se osjećala u preuskim hlačama i majici i slično. Osim toga, bilo bi bolje da ohrabriš prijateljicu da zavoli svoje tijelo onakvo kakvo je, a ne da ju špotaš po pitanju izgleda.




'Posvađana sam s Teom, ne želim da s njom razgovaraš'

U redu je kada cure čuvaju jedna drugoj leđa, ali nije dobro kada jedna osoba zahtijeva da treća prijateljica prekine svaki kontakt s nekim samo zato što se ona s njom posvađala. To su nekakvi ultimatumi i ucjene koji nisu zdravi i štete svakoj prijateljskoj vezi. Naš odnos s nekom trećom osobom se ne bi trebao ticati naše prijateljice niti bismo joj trebali nešto braniti.


'Previše si se našminkala'

Društvo od cura očekuje da se šminkaju, ali ih se osuđuje kada imaju `previše` šminke. No, tko je uopće sudac za `previše`? To sigurno ne bi trebala biti ti jer tvoja prijateljica sigurno ima način na koji se šminka i koji joj odgovara. Možda stavlja puno pudera kako bi prekrila ožiljke od akni te ju to muči. Uopće nije važno zašto se tvoja prijateljica tako našminkala jer ti bi ju trebala ohrabriti da nosi što god želi i kako to želi, a ako se stvarno brineš možeš ju samo upozoriti da misliš da su joj i obrazi i kapci preizraženi.



'Ne vjerujem ti'

Gora stvar od one `on to nije tako mislio` je sigurno `ne vjerujem ti`. Kada nam se prijateljica povjeri, a mi tvrdimo da joj ne vjerujemo tada bi se ona trebala zapitati jesmo li joj mi uistinu oslonac. U posljednje vrijeme možemo čuti hrpu priča djevojaka koje su prošle kroz zlostavljanje u vezi, u obitelji, u školi i drugo, a uglavnom na to odmahujemo glavom i govorimo `ne vjerujem`. Ako ti se povjeri prijateljica u vezi nečeg bitnog, primjerice da ju je netko seksualno uznemiravao i slično, `ne vjerujem ti` nije ono što ćeš joj reći.





Prijateljica što ne bi trebali govoriti bff

Još vijesti