Slika nije pronađena

Tim pitanjem su se bavili znanstvenici s triju sveučilišta (Stanford, Duke i Wisconsin), koji su proveli istraživanje na 5500 tinejdžera. Genetski su ih uspoređivali i promatrali kontekst u kojem su postali prijatelji i sredine u kojima su se kretali.

Nakon genetskih usporedbi su ustanovili da prijatelji dijele dvije trećine genetskih sličnosti kao bračni parovi, a razlog tome je privlačnost prema onima s kojima dijelimo zajedničke karakteristike (fizičke i psihičke), piše Večernji.hr. Drugim riječima, želimo se družiti s onima koji su nam sličniji po izgledu, stupnju obrazovanja, porijekla, po proživljenom... A taj proces je dobio i svoj naziv: društvena homofilija.


Pritom je bitno i gdje se krećemo, gdje odrastamo...  Okolnosti nas spajaju ili razdvajaju. Prijatelje nalazimo u svojoj društvenoj sredini, primjerice u svojoj školi. Taj fenomen nosi sljedeći naziv: društveno strukturiranje.

I ono što je najzanimljivije – ne radimo to svjesno! Mi podsvjesno biramo ljude s kojima se želimo družiti u okvirima u kojima živimo, pa biramo one s kojima imamo puno zajedničkih točaka.

via GIPHY


Slažeš li se sa znanstvenicima ili misliš da je rezultat koji su dobili puka slučajnost?

Foto: Shutterstock/Giphy

M.Z.

Pročitajte još:

Stvari koje sve BFF ice rade kad idu van – prepoznajete li se?

Vani je postalo prehladno - što raditi i kamo ići s BFF?

Tips & tricks: Što kada se posvađaš s BFF?

Prijateljica genetska usporedba sličnost bff Znanstveno istraživanje

Još vijesti