Slika nije pronađena
Najstarijem ili najstarijoj od braće i sestara ponekad život zna biti kompliciran. Iako ta pozicija nudi puno prednosti poput mogućnosti da šefuju mlađoj braći i da budu glava obitelji kada nema roditelja u blizini, nije im baš lako.

Ako si baš ti (naj)stariji brat ili sestra, pronaći ćeš se u tekstu, a ako si mlađi brat ili sestra, pročitaj svejedno tekst koji slijedi kako bi shvatio/shvatila njegovu/njezinu perspektivu.Najstarijem je uvijek najteže – on/ona probija led, budući da je prvo dijete roditelja.
Roditelji se možda još teško snalaze u toj ulozi i misle da njihovo dijete mora biti savršeno i najbolje. Što roditelji imaju više djece, očekivanja se smanjuju – do razine prihvatljivosti.

via GIPHY


Najstariji/najstarija ima cijeli popis pravila ponašanja, koja je morao/morala poštivati, a ista ne vrijede za mlađu braću.Jednom kada najstariji/najstarija dobije vozačku dozvolu, postaje službeni vozač ostatka obitelji. Umjesto da mu/joj auto služi kao prilika za bijeg, auto zarobi njega/nju.

Svi ga/ju gnjave vječno – čak ga/ju ekipa najduže cinka roditeljima, svi ga/ju nadgledaju i uvijek mora opravdati status 'najboljeg' djeteta, ako takvo što uopće postoji.

via GIPHY


Roditelji su se prema najstarijem/najstarijoj oduvijek previše zaštitnički ponašali – određivali su gdje smiju ići, do kada, s kim se smiju družiti, a s kim ne...

via GIPHY


Često ih kopiraju mlađi – od načina odijevanja, glazbe koju slušaju, izbora prijatelja... doslovno sve!

via GIPHY


Ponekad su im uništeni planovi za izlazak jer su morali dadiljati mlađu braću i to besplatno – uvijek je onaj stariji/ona starija odgovoran/odgovorna za sve što se dogodi, pa često i 'odsluži' kaznu, makar nije kriva. U ime mira u obitelji.

Ipak, na kraju krajeva, zadovoljštinu isto dobivaju – oni su prvi – s njima je 'svijet' njihovih roditelja započeo.
Loading...

Foto: Giphy/Pixabay

M.Z.


Pročitajte još:

Vječni problemi – 10 najčešćih svađa koje imaš s bratom ili sestrom

15 stvari koje razumiješ samo ako si starija sestra

Stvari koje će razumjeti svi koji imaju stariju braću ili sestre

najstarija Braća najstariji muke stariji brat. starija sestra dadiljanje

Još vijesti