Slika nije pronađena

U pubertetu, uz ostale fizičke i psihičke promjene na tijelu, djevojčice počinju dobijati menstruaciju. Za mnoge je to šok i koliko god o tome čitale i informirale se, u početku se teže naviknuti na krvarenja.

Menstruacija ili mjesečnica je mjesečno krvarenje do kojeg dolazi pod utjecajem žlijezda s unutarnjim lučenjem, pri čemu se sluznica maternice koja je bogata krvnim žilama svaki mjesec priprema za primitak oplođenog jajašca i ako se to dogodi dolazi do trudnoće. U protivnom sluznica 'odumire' i izbacuje se krvarenjem. Krvarenje je posljednja faza menstrualnog ciklusa čije je prosječno trajanje 28 dana, a prvi dan se računa od početka krvarenja. Mjesečnica je prirodna pojava, a ne bolesno stanje.

Prva menstruacija naziva se menarha, a treba napomenuti kako su prve menstruacije obično neredovito te treba vremena dok se ustabile. Prva mjesečnica dobiva se od 9. pa do 14. godine, mada nije nenormalno da se dobije i sa 16 godina. Krv može biti gusta ili tamno smeđe boje, a količina krvi koja se gubi menstruacijom određena je hormonalnom ravnotežom do koje dolazi tek nakon nekoliko godina od prve menstruacije.

Zanimljivo je napomenuti da  kod većine djevojaka menstruacija postaje redovita od dvadesete ili dvadeset i druge godine, dok kod mogih tek nakon poroda.

Kako dolazi do menstruacije?

Pubertetski razvoj kod djevojčica traje otprilike četiri godine. Sve započinje promjenama na tijelu, primjerice trbuh postaje zaobljeniji, a struk uži. Kako se mliječne žlijezde povećavaju dojke se ispupčuju, bradavice povećavaju, pojavljuju se dlačice ispod pazuha i na genitalnim organima, prvo u stražnjem dijelu stidnice, kasnije na stidnoj kosti. Mijenjaju se i genitalni organi, velike usne rastu i odvajaju se od malih koje su ipod njih. Prva menstruacija je glavni znak sazrijevanja ženskih spolnih organa.

Samo krvarenje može trajati od tri do sedam dana, a trajanje ciklusa od 23 do čak 35 dana. U prosjeku se prilikom jedne menstruacije izgubi od 50 do 100 grama krvi koja se lako nadoknadi u organizmu ukoliko menstracija nije preobilna ili prečesta.

Djevojke i žene najplodnije su između 20. i 30. godine života i upravo tada najčešće pate od bolnih menstruacija i predmenstrualnog sindorma. Bolovi su obično osjećaju u donjem dijelu trbuha te u grudima, a kod nekih čak i kod bubrega.

U dobi od 40 godina povećava se broj žena koje imaju neredovite menstruacije, dok sa 45 godina čak 50 posto žena ima neredovita krvarenja. Oko 50. godine obično nastupa menopauza.

Što koristiti za higijenu?

Obično se koriste higijenski ulošci ili tamponi. Ulošci imaju veću moć upijanja, dok su tamponi pogodniji za djevojke koje imaju mala krvarenja te za bavljenje sportom i kupanje. Međutim, kod tampona treba biti oprezan jer postoji opasnost od toksičnog šoka. Do toksičnog šoka dolazi kada bakterija Staphylococcus auerus proizvede toksin koji se širi krvlju, nadvladava imunološki sustav i napada tjelesne organe. Pola svih slučajeva toksičnog šoka događa se kod žena koje upotrebljavaju tampone, budući da tampon ima dio koji reagira s bakterijom i potiče oslobađanje toksina. Neki od ranih simptomi toksičnog šoka su glavobolja i grlobolja, bol u mišićima, visoka temperatura, povraćanje i proljev, malaksalost, osip poput opekline od sunca i vrlo nizak krvni tlak.

Zanimljivosti

U starim vremenima žena se simbolički mogla očistiti nakon menstuacije i to tako da žrtvuje životinju. Mogla je birati - dvije kornjače ili dva goluba.

Krajem 19. stoljeća djevojke se uvjeravalo kako se ne trebaju obrazovati jer bi im krv odlazila u mozak, što bi oslabilo reproduktivne organe pa bi rađale slabu djecu. Liječnici tog doba su zapisali: 'Viša naobrazba za žene uzrokovala bi da njezina maternica odumre.'

Prosječna ženska osoba u životu  ima menstruaciju oko 3,500 dana.

U prošlosti se u kršćanskim crkvama odbijala dati pričest ženama koje imaju menstruaciju.

U modernom društvu žena u prosjeku ima 450 menstruacija tijekom života, dok je u prehistorijskom društvu žena imala tek 50 menstruacija tijekom života.

Pušenje može uzrokovati preuranjeni gubitak menstruacije.

Djevojke koje piju alkohol obično imaju kraće menstruacije.

Moguće je zatrudnjeti ako imaš odnos za vrijeme menstruacije jer spermiji ponekad mogu preživjeti i do tjedan dana u tijelu.

N.LJ.J.


Foto: sxc.hu

menstruacija krvarenje higijenski ulošci tamponi

Još vijesti