Slika nije pronađena
Svi smo kad-tad doživjeli da nam roditelji ne daju da izađemo van, a kamoli da odemo na dejt. Ponekad smo odigrali neku foru pomoću koje smo se ipak izvukli, npr. kod frendice idemo na učenje ili baš moramo skočiti do bake (a ona nas "pokriva").

Neki dečko ti se baš sviđa i dala bi mu priliku i našla se s njim, pa makar na klupici u parku, ali tvoji roditelji to ne dozvoljavaju. Starci su ti zadali rok do kojeg se moraš vratiti kući iz izlaska, a tad on ne može ili su ti jednostavno zabranili dejtanje prije npr. 16. godine? Probaj sagledati njihovu perspektivu...

Ponekad te roditelji žele samo zaštititi, što može biti dobro. Oni su ipak uvijek uz tebe i možda ne shvaćaju koliko ti je taj izlazak bitan. Čak i da shvate, to ne znači da ćete ovaj puta pustiti.

Imaš tri opcije:

1. Probaj ih nagovoriti kompromisnim rješenjem (npr. ti ćeš doći do određenog roka i prije izlaska rješiti sve obaveze), pa izaći legalno – možda se čak možete naći i kod tebe doma;

2. Odustani od ideje izlaska taj dan, zamoli simpu za razumijevanje i odgodi dogovor;

via GIPHY3. Ignoriraj upute roditelja, pobjegni od kuće i nađi se s dečkom.

Mi ipak sugeriramo da probaš s opcijom broj jedan, pristaneš na opciju broj dva, a nikako ne ideš za opcijom broj tri.
Kad pregovaraš o opciji izlaska, moraš djelovati odraslo. Vikanje, moljenje, preklinjanje ili svađanje neće ti pomoći – samo će im dokazati da iovako nisi dovoljno zrela za dejtanje i možda će izazvati kontraefekt, pa te neće pustiti čak ni s frendicom na čaj na balkon. Ali ako planski odradiš razgovor i zauzvrat npr. opereš suđe, možda razmotre tvoj prijedlog.

Prije svega toga, zapitaj se koliko ti je to ustvari važno? Možda on i nije toliko savršen, a tebi možda baš nije najbolji dan... Ako te vrijedan, shvatit će.

via GIPHYFoto: Giphy/Pixabay

M.Z.

Pročitajte još:

10 razloga zašto je dejtanje u osnovnoj i srednjoj školi koma

Stvari koje ćeš naučiti tek nakon nekoliko prvih spojeva

Frendice, dečko, starci - situacije u kojima se živciraš, a ne bi trebala

roditelji starci spoj dejt savjeti

Još vijesti