Slika nije pronađena

Ako vam se nekada čini da ste na posve drugačijoj valnoj duljini od svog prijatelja/simpatije/dečka, u pravu ste.

Studija provedena na Sveučilištu u Pennsylvaniji pokazala je muški i ženski mozak funkcioniraju nešto drugačije, posebno tijekom tinejdžerskih dana pa je možda to razlog zbog kojeg imaš osjećaj kao da pričate posve različitim jezicima.

U nekim posve uobičajenim i učestalim situacijama, dečki i djevojke reagirat će na drugačiji način.

#Depresivna si

Ti bi... nazvala svoju prijateljicu

Kada se osjećaju loše, djevojke traže podršku svojih prijateljica. Međusobno razgovaraju kako bi si olakšale i čule dobar savjet. Rezultati jedne studije provedene u Americi pokazale su da kod djevojaka, kada su pod stresom, reagiraju emocionalni dijelovi mozga, dok se isti dijelovi kod dečki jednostavno isključe.

On bi... se udaljio

Dečki imaju tendenciju korištenja strategije izbjegavanja kada naiđu na negativne emocije. Umjesto razgovora s nekim, dečki će posegnuti za video igricom ili sportom kako bi odvratili misli. Veće su šanse da će se dečki odmaknuti od prijatelja koji su depresivni i imaju probleme s alkoholom ili drogom.#Jako si zaljubljena

Ti bi... maštala cijeli dan o simpatiji

Kada se zaljube, djevojke koriste dio mozga zaduženog za emocionalne reakcije na događaje kako bi posložile svoje uspomene prema važnost; zato one mogu neprestano u glavi vrtjeti film susreta ili poljupca sa simpatijom.


On bi... pokušao to sakriti

Dečki koriste dio mozga zadužen za racionalno razmišljanje i stoga bi on u ovakvoj situaciji 'pokušao naći rješenje'. Zato dečki češće pokušavaju 'popraviti situaciju' nego se prepustiti osjećajima, ali to ne znači da će te zato pozvati van. Njegovo 'pronalaženje rješenje' često će podrazumijevati da glumi da mu se ne sviđaš jer ga društvo uči da 'nije muževno pokazati osjećaje'.

#Posvađala si se prijateljem

Ti bi... razgovarala

Djevojke imaju 11% više neurona u području mozga zaduženog za komunikaciju i sluh od dečki. Cure komuniciraju kako bi izgradile čvršći odnos, a prilikom razgovora češće rade pauze popraćene izrazima lica i kontaktom očima. Kada postoji neki problem, žene će ga češće pokušati riješiti verbalno.

On bi.... ušutio

Studija je pokazala da će dečki češće odustati od verbalne rasprave, posebice ako vide ljutiti izraz lica druge osobe. Oni imaju puno manju sposobnost prepoznavanja emocionalnih signala druge osobe kao i različitih izraza lica. No ako dođe do fizičkog obračuna, dečki će se 'razbacati šakama' jer je dio mozga zadužen za kontrolu agresije i srdžbe puno manji nego kod djevojaka.#Pod stresom si zbog ispita


Ti ćeš... učiti još više

Djevojke misle da će uspjeh biti bolji ako rade više. Ali velike razine hormona stresa blokiraju memoriju i zato ponekad učenje jednostavno ne ide, bez obzira koliko se trudili. Djevojke su sklonije podcijeniti svoje sposobnosti, dok će se dečki češće precijeniti.


On bi... odustao

Dečki se sa stresom nose na način da ga pokušavaju umanjiti stoga je vjerojatnije da će si u ovakvoj situaciji reći da 'ispit i nije toliko važan'. Njihov stav je uglavnom 'da se sve stigne napraviti' u što ćete se najbolje uvjeriti ako im zadate zadatak – najčešći odgovor bit će 'kasnije'.#Na spoju ste

Ti bi... sjedila i uživala u razgovoru

Kada su na spoju, djevojke nemaju problema s 'eye contactom' i osmijesima te vrlo lako 'čitaju' tuđe emocije s lica i iz tona glasa te drugih neverbalnih znakova.


On bi... se kretao

Dečki imaju manje serotonina i oksitocina što ih čini impulzivnijima te im otežava 'mirno sjedenje' na spoju. Oni bi radije izbjegnuli kontakt očima te bi željeli da djevojka sjedi pored, a ne nasuprot njih. Dečki tumače svijet kroz objekte koji se kreću kroz njega.

Foto: Shuttersotck
Izvor: Dolly.com
I.N.

Pročitajte još:

6 znakova koji otkrivaju da te želi poljubiti

O ovome se ne priča – stvari koje mogu uplašiti svakog dečka!

Dečki su rekli svoje: evo kakva treba biti idealna djevojka

Dečki cure Mozak

Još vijesti