Slika nije pronađena

Oko homoseksualnosti se uvijek podigne dosta prašine. Nekoliko godina za redom Zagreb Gay Pride prolazi koliko – toliko mirno, no onaj prošlogodišnji i ujedno prvi u Splitu podigao je pravu buru i bilo je čak i krvi. Hoće li tako biti i ove godine?

Naime, uskoro, u subotu 9. lipnja se održava drugi Gay Pride u Splitu, a već se tjednima u medijima vode raznorazne borbe između podržavatelja i protivnika. Tako je sada najavljeno da će 900 policajaca pratiti svaki korak, a u akciji će biti i helikopter.

Reakcije samih Splićana su različite – jedni nemaju ništa protiv, drugi nemaju komentara i sve će ignorirati, a treći su razljućeni. Jedna je Splićanka tako predložila: 'Zatvorimo sve trgovine i kafiće na taj dan pa neka oni marširaju, a mi ćemo im pokazati da smo ih ignorirali.'

Homoseksualne osobe oba spola u popularnoj se kulturi zovu gej i riječ je nastala pohrvaćenjem engleske riječi gay. 'Gay' u engleskom jeziku znači biti sretan, veseo te je kao takva često bila korištena u poeziji i književnosti, no nakon pedesetih godina 20. stoljeća, ova riječ se uzima  kao identitet homoseksualnih osoba, ali ipak najčešće muškaraca. Žene homoseksualne orijentacije su u većini prihvatile termin lezbijka.  Također se često koristi i akronim LGBT, koji se odnosi na kolektivnost lezbijki, gay, biseksualnih i transrodnih/transseksualnih osoba.

Na zapadu su mnoge osobe otvoreno priznale da su homoseksualci. Samo neki od njih u Elton John, Ricky Martin, Boy George, George Michael, Ellen Degeneres, Pedro Almodovar, Jodie Foster, Giorgio Armani i mnogi, mnogi drugi. No, kada se radi o poznatim homoseksualcima s hrvatske scene, imamo problem. Zapravo, sve se temelji tek na medijskim napisima i pretpostavkama pojedinaca jer se rijetko tko otvoreno deklarira kao homoseksualac.

Naime, u našim krajevima još uvijek Crkva ima velik utjecaj, a ondje su prvo homoseksualnost nazivali i bolešću i tek su nekoliko zadnjih mjeseci malo ublažili ovu izjavu rekavši kako to ipak nije bolest, no za Crkvu je jedina prava zajednica ona između muškarca i žene i o tome nema mnogo rasprave. Ovome treba dodati i priču o Indijancima kod kojih je već kod susreta s Europljanima postojala homoseksualnost, ali su je smatrali normalnom sve dok nisu došli pod veći utjecaj europskih misionara.

Nedavno se također don Mateljan, splitski svećenik za vrijeme mise dotaknuo Gay Pridea te rekao: 'Ta antiprocesija je vrijeđanje kršćanskih vrijednosti. Niti jedan vjernik ne mora podnositi takvo izrugivanje!'

Što vi mislite? Je li homoseksualnost nešto nastrano i zbog toga Gay Pride treba zabraniti ili je prihvaćate kao nečiji osobni izbor u koji se ne želite miješati te smatrate da svatko ima pravo na svoju feštu, svoju procesiju, svoju paradu?

Foto: photoxpress.com

N.LJ.J.

homoseksualnost parada pride

Još vijesti