Slika nije pronađena

Od Pepeljuge koja čeka svog princa da ju spasi, preko Male sirene koja daje svoj glas u zamjenu za ljubav s momkom u kojeg se zaljubila pa sve do Snjeguljice koju tek poljubac princa vraća u život – sve Disneyjeve junakinje ovise o svojim simpatijama.

Kako onda naučiti male djevojčice da odrastu u sposobne, samouvjerene žene koje se same bore za ono što žele postići i preuzimaju inicijativu kada je potrebno? Baš to je ono što muči priličan broj Disneyjevih fanova koji im zamjeraju što su gotovo sve princeze ranjive, slabe i ovisne o muškarcima.

Čini se da su ih tvorci animiranih filmova čuli jer crtić Moana prikazuje snažnu i neovisnu djevojku koja nije nesretno zaljubljena, a promjena se vidi i u njenom fizičkom izgledu, od jačih nogu do većih usana. 'Ona skače s litica i radi još mnogo hrabrih stvari pa smo željeli njen fizički izgled prilagoditi tim akcijama' objašnjavaju Ron Clements i John Musker koji su radili na crtiću.


A sada kada se to dogodilo, fanovi na društvenim mrežama postavljaju pitanje Disneyju je li došlo vrijeme da jedna od njihovih princeza bude homoseksualne orijentacije?

U tom smislu napravljen je prvi korak u crtiću Finding Dory gdje se pojavljuje prvi lezbijski par mama, a postoje neki koji smatraju da takav potez jako važan.


Komentirajući takve zahtjeve, John Musker je rekao: 'Lako je moguće da sljedeća princeza bude lezbijka. U Pixaru su otvoreni za sve mogućnosti samo se treba pojaviti dovoljno odvažna ekipa.'

Što vi mislite o toj ideji?

I.N.

Pročitajte još:

Lijepe i mrtve: poznate princeze u stravičnom Halloween izdanju

'Plus-size' princeze iz Disneyja i 'girl-power' legići

Kakva varka: Disneyjeve junakinje ovako izgledaju bez šminke

homoseksualnost princeze

Još vijesti