Slika nije pronađena

Desetogodišnjakinja zatrudnjela s trinaestogodišnjim bratićem. Desetogodišnja Španjolka rodila. Jedanaestogodišnjakinja rodila pa se vratila na vjenčanje. Trinaestogodišnjak postao tata. Ovo su samo neki od novinskih naslova koji ne prestaju šokirati.

Maloljetničke trudnoće su naša stvarnost. Ne događaju se nekome drugome već su tu, oko nas. Prema podacima koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija, u Hrvatskoj na tisuću tinejdžerica trudno ostane njih 13. U Bosni i Hercegovini to je 16 maloljetničkih trudnoća na tisuću djevojaka, a u Srbiji 24. Jednu od najvećih stopa maloljetničkih trudnoća u Europi ima Velika Britanija, u kojoj na tisuću tinejdžerica zatrudni njih 26.


Europski je prosjek 23 trudnica na tisuću djevojaka starih od 15 do 19 godina, a u Sloveniji je to samo – pet. Jednaki prosjek kao i mi imaju Albanke i Poljakinje, dok je u Turskoj ova stopa veoma velika – čak 51 trudna tinejdžerica na njih tisuću.

U Dalmaciji titulu najmlađe majke nose dvije četrnaestogodišnjakinje. No, njihove su ljubavne priče, koje su ih dovele do ovog čina, znatno drugačije. Tako je jedna pala pod šarm razrednog kolege, dok je druga zapela za – 56-godišnjeg udovca!

Danas djeca sve ranije stupaju u seksualni odnos. Mnogi za to krive medije, previše seksualizirane reklame, filmove i sve ostalo što se prikazuje. Tako su u Švicarskoj počeli prodavati kondome za dječake od 12 do 14 godina. Radi se o ekstra malim kondomima nazvanim Hotshot koji se prodaju po 40 kuna za 6 komada. Standardni kondomi imaju promjer 5,2 centimetra, dok ovi dječji imaju promjer 4,5 centimetara, a obje su varijante duge 19 centimetara. Ovi kondomi za dječake trebaju se početi prodavati i u Velikoj Britaniji.


Iako su Sjedinjene Države oduvijek muku vodile s maloljetničkim trudnoćama, trenutno imaju najmanju stopu od kada se provode mjerenja, odnosno od 1946. godine. Primjerice, u 2011. godini je s obzirom na godinu ranije, broj maloljetničkih trudnoća pao za visokih 8 posto. Ovo se pripisuje naporima vlasti da djecu bolje informiraju o seksu te se pokazalo da je zdravstveni odgoj itekako dobra stvar.

Također, Velika Britanija počela je uvoditi brojne napore kako bi smanjila broj maloljetničkih trudnoća, po čemu prednjači u Europi. Tako je zdravstveni odgoj uveden čak i u vjerske škole, točnije i vjerske škole moraju podučavati o kontracepciji i homoseksualnosti, što su do sada odbijale učiniti. Do sada je roditelj mogao birati hoće li njihovo dijete slušati spolni odgoj ili ne, a sada te mogućnosti više nema te je obavezan za sve.


Što vi mislite o maloljetničkim trudnoćama? Mislite li da se to vama ne može dogoditi? Jeste li već iskusili maloljetničku trudnoću ili poznajete osobu kojoj se to dogodilo? Mislite li da dijete treba zadržati? Smatrate li da svatko tko to želi može naći dovoljno informacija o kontracepciji i je li kontracepcija dostupna svima?

N.LJ.J.
Foto: Sxc.hu

Trudnoća Maloljetnici