Slika nije pronađena

Bojiš li se kao i mnoge druge djevojke prvog ginekološkog pregleda? Sramiš li se možda? Nemaš pojma kako pregled izgleda i što očekivati? Trebaš li ti što poduzeti da pregled prođe što ugodnije? Ne brini, sve su žene prošle te prve strahove i sramežljivost i otada posjećuje svog ginekologa bez imalo straha, jer najvažnije je imati povjerenja u svog liječnika.

1. ODREDI DATUM

Svakako pazi na to da datum tvog odlaska k ginekologu ne bude u vrijeme tvoje mjesečnice, jer tada te ginekolog ne može pregledati.

2. RAZLOZI PREGLEDA PRIJE PRVOG SPOLNOG ODNOSA

Npr. neugodan iscjedak, svrbež, neugodno peckanje ili bol u području spolnog organa, neredovite i bolne menstruacije mogu biti razlog obaveznog pregleda prije prvog spolnog odnosa.

Važno je napomenuti i prije zapisati na komad papira odgovore na slijedeća pitanja:

1. Datum, mjesec i godina kada si prvi puta dobila menstruaciju

2. Datum i mjesec tvoje posljednje menstruacije

3. Prosječno trajanje ciklusa

4. Kakva su krvarenja (obilna, oskudna, koliko traju)

5. Da li boluješ od neke kronične bolesti i da li uzimaš neke lijekove

6. Promjene koje primjećuješ, razlog zbog kojeg si došla

7. Svakako napomeni liječniku da još nisi imali spolni odnos

3. U ORDINACIJI

Kada uđeš u ordinaciju potrebno je skinuti donje rublje, ako si inače sramežljiva najbolje je da za pregled odjeneš neku dulju majicu ili suknju kako ti ne bi bilo neugodno.

U slučaju da još nisi imala prvi spolni odnos, tvoj ginekolog neće napraviti klasični vaginalni pregled, već rektalni (kroz zadnje crijevo). Ponekad se i pregledom samo vanjskog spolovila može ustanoviti uzrok tvog problema. Ukoliko si već imala prvi spolni odnos i kod liječnika dolaziš kako bi saznala nešto više o raznim kontracepcijskim sredstvima, moguće je da će te ginekolog poslati na razne pretrage te ti na taj način preporučiti ono što je za tebe najbolje.

Ukoliko si seksualno aktivna…

Ako si seksualno aktivna ginekolog će obaviti klasičan vaginalni pregled. No budi bez brige, jer ginekolog će pregledati stanje rodnice i grlića maternice, osjetit ćeš malu nelagodu, a nikako bol, no u pitanju su sekunde. Vjerojatno će uzeti i bris za PAPA test te će u rodnicu staviti plastični ili metalni instrument tzv. spekulum, a ti za to vrijeme budi sasvim opuštena jer u tom slučaju nećeš osjetiti gotovo ništa.

Ginekolog će ti potom pažljivo staviti jedan prst u rodnicu, a drugom rukom će malo pritiskati neka mjesta na trbuhu kako bi provjerio stanje i položaj tvojih jajnika, jajovoda i materice. Čim te nešto zaboli odmah to reci ginekologu, jer taj je podatak veoma važan.

Napisala: Mirta Combaj

Ginekolog ginekološki prijedlog prijedlog

Još vijesti