Slika nije pronađena

Kako bi ti šminka izgledala što bolje, bitno je znati koji je tvoj tip kože. O tome će ovisiti i koje ćeš proizvode stavljati na lice, koje tehnike koristiti... Za sve one koji imaju masnu kožu, ovo su savjeti koje trebaš imati na umu kada se šminkaš.

Najveći problem s kojim se susreću cure s masnom kožom kada je u pitanju šminkanje je to da im šminka prebrzo 'sklizne' s lica ili to što već nakon pola sata počinju biti sjajnije nego što bi htjele. Bitno je koristiti prave proizvode. Za one koji imaju masniju kožu je uvijek bolje koristiti proizvode u prahu nego primjerice one kremaste. I to je samo jedan od savjeta koji trebaš uzeti u obzir kada se šminkaš ako je ovo i tvoj tip kože. Kako bi ti šminka izgledala što bolje, izdržala dulje na licu i kako bi najviše moguće smanjila mogućnost izbijanja sjaja, ovo je 5 najvažnijih pravila kojih se trebaš držati.

1.Primeri – treba li ti to?
Nekima super stvar, nekima totalna glupost. Ovaj proizvod za šminkanje trebala bi imati u svojoj kozmetičkoj torbici čak iako imaš masniju kožu i ne želiš na nju stavljati previše proizvoda. Postoje primeri za svaki tip kože, a za tebe su najbolji oni laganiji, bez ulja i oni koji matiraju. Već ćeš si ovim prvim korakom u šminkanju pomoći da ti se koža manje sjaji. Pogotovo ako ne stavljaš puno šminke i nosiš samo lagani puder ili BB kremu, onda je ovo korak koji će ti napraviti razliku.

2.Kakav puder birati?
Sve bočice pudera na kojima pišu riječi poput 'dewy' ili 'hydrating' su puderi kakve trebaš samo zaobići u širokom luku. Ovakvi puderi neće sjesti dobro na tvoje lice i učinit će da izgledaš još masnije nego inače. Jednako kako i s primerom, tako i s odabirom pudera trebaš ići na one verzije koje matiraju.  Na nekim puderima možeš vidjeti i da piše za koji su tip kože najidealniji, ali čak i da ne piše, riječ 'mat' otkriva da je to proizvod za tebe. Izdržat će dulje na tvom licu i kontrolirati sjaj. Savjet za nanošenje pudera koji koriste profesionalni vizažisti je da ga kistom ili blenderom utapkaš u lice, a ne da povlačiš rukama ili kistom po licu. Tapkanje umjesto vučenja.

3.Tehnika zvana 'baking' ti treba postati BFF
Nakon što si stavila puder i korektor, sljedeći korak u tvojoj rutini trebalo bi biti nanošenje pudera u prahu. Osim što će ti on setirati lice da se tekući proizvodi koje si stavila ne pomaknu tako lako nigdje, učinit će i da ti koža izgleda manje sjajno. Osim toga, lice će ti izgledati zaglađenije, kao da si ga zagladila nekim alatom za uređivanje fotki. Ako još nisi upoznata s ovim pojmom 'baking' je tehnika šminkanja koja se sastoji od toga da uz pomoć beauty blendera naneseš malo veću količinu pudera u prahu na područje ispod očiju, kao i pomalo na sve one dijelove lica gdje ti 'masnoća' najviše izbija. Pričekaj malo da puder odstoji i onda ga lagano odstrani kistom. Koliko ćeš dugo ostaviti ovako puder na svojoj koži ovisi o tome koliko ti je masna. Nekoliko ćeš puta možda pogriješiti, ali kada nađeš pravi recept za sebe, vidjet ćeš koliko je ova tehnika od koristi.

4.Puder preko cijelog lica je must
Nakon što si na najkritičnije dijelove lica stavila puder da odstoji, sljedeći je korak da uzmeš puder u kamenu ili u prahu i lagano ga naneseš preko cijelog lica. Naglasak na lagano, ne želiš nikako da ti koža izgleda kao pustinja, ali želiš da se sve setira i stoji na mjestu. Ukoliko nemaš prejako masnu kožu, možeš preskočiti baking i samo lagano kistom nanijeti puder preko cijelog lica. Želiš setirati sve proizvode koje si stavila na kožu, a ovo je pravi način kako ćeš to izvesti i osigurati da sve ostane tamo gdje treba biti ostatak dana.

5.Za kraj malo spreja za setiranje ako misliš da je potrebno
Zadnji i posljednji korak u tvojoj makeup rutini može i ne mora biti ovaj – sprej za setiranje. Oni s masnom kožom se mogu uhvatiti nekada tijekom šminkanja kako su stavili previše raznih pudera u prahu ili kamenu, i do kraja šminkanja, lice izgleda grozno, suho i dehidrirano. Kada ti se ovako nešto dogodi nije kraj svijeta niti trebaš sve krenuti raditi ispočetka, samo špricni malo spreja za setiranje. On će ti dati hidratacije koži, odmah će sve izgledati bolje, a i još će dodatno učvrstiti šminku kako bi što dulje ostala postojana. I ovdje je bitno samo da biraš one koji ne sadrže nikakva ulja.

Foto: Instagram/ Freepik - v.ivash

M.T.

Pogledajte još:

KVIZ: Koji je tvoj tip kože – je li suha, sklona aknama, masna ili nešto treće?

Horor problemi djevojaka koje imaju masnu kožu

Planiraš baciti uništeno sjenilo ili rumenilo? NEMOJ! Jer imamo lagano rješenje kako ga popraviti

šminka savjeti za masnu kožu šminkanje makeup masna koža