Slika nije pronađena

U svijetu make-upa ove sezone na red su (opet) došli eyelineri. Nije ni čudo, jer ovaj način šminkanja savršeno odgovara svim oblicima očiju te odlično pristaje svakoj djevojci. Na modnim pistama ove sezone eyeliner je velika zvijezda jer i dizajneri preferiraju look u kojem se maksimalno naglašavaju oči.

Eyelineri pak imaju dugu povijest, upotrebljavale su ih stare Egipćanke, uključujući  i onu najpoznatiju, kraljicu Kleopatru koja je tako naglašavala svoje lijepe oči, znajući pritom da oni doista imaju sposobnost preobrazbe jer pomažu očima da se istaknu i izduže.

Danas imamo nekoliko vrsta eyelinera, a podjela ovisi o sastavu i teksturi, pa tako postoje oni koji se baziraju na puderu, oni koji u svojoj bazi imaju vosak, tekući,  gel i kohl eyelineri. Za nanošenje eyelinera iznimno je važna preciznost u iscrtavanju koja se može steći i vježbom pred ogledalom. Evo par općih pravila koja će ti pomoći da eyeliner uvijek naneseš besprijekorno :

  1. Kako bi eyeliner što duže bio postojan, u tankom sloju prvo nanesi podlogu
  2. Ako koristiš tekući eyeliner obavezno prije nanošenja odstrani višak s kista
  3. Eyeliner treba nanijeti što bliže rubu trepavica, time će i one izgledati gušće i punije
  4. Kako bi oči izgledale veće na donji kapak nanesi eyeliner u bijeloj boji

Ove sezone vrlo je popularan efekt mačkastih očiju kojeg su voljele mnoge slavne glumice prošlog stoljeća kao što su Sophia Loren i Brigitte Bardot, obje poznate po svojoj ženstvenosti i glamuroznom izgledu. Za ovaj look potrebno je iscrtati tanku liniju koja počinje u unutarnjem kutu oka ili sredini linije iznad trepavica, te koja lagano postaje sve deblja  kako se približava vanjskom rubu oka.

Za pravi mačkasti efekt, eyeliner se blizu vanjskog ruba oka izvuče prema gore kako bi se dobila punija crta ili se pak na početku nanošenja pri donjoj liniji trepavica pomoću kista ili aplikatora iscrta linija pomoću koje se dobije trokut koji se potom ispuni bojom.

Ako si ljubiteljica manje dramatičnog looka, crni eyeliner upotpuni  bež sjenilom koji će ublažiti efekt tamne linije. Za one hrabrije, dobra vijest je da su ove sezone vrlo popularni i eyelineri u boji koji izgledaju izvrsno i bez sjenila i dodatne šminke, a boju je najbolje izabrati prema onoj vlastitih očiju.

Za retro look pak možeš iscrtati samo gornji kapak, dok je za onaj glamurozniji potrebno iscrtati i donji ili ga lagano osjenčati svjetlucavim sjenilom. Uz mačkaste oči sigurno nećeš proći nezamijećeno, a odličan izbor je i malo ružičastog ili crvenkastog sjajila na usne i spremna si za izlazak. Samo oprezno, cat eyes su stvarno neodoljive i dečkima!

Sonja Curi

eyeliner šminka make up

Još vijesti