Slika nije pronađena
Osobe koje hvata nervoza dok ponavljaju za ispit ili rješavaju zadaću pa stres rješavaju tako da grickaju kemijske olovke mogli bi se neugodno iznenaditi kad razviju infekciju ili im se zubi potroše na specifičan način.


Metalne kemijske, plastične kemijske ili samo čepovi za njih – sve to može izazvati velike probleme.Tvrđa plastika i oštri rubovi čepova i kemijskih olovaka mogu uzrokovati oštećenja zubne cakline koje izgledaju poput tankih, smeđih linija koje pak potamnjuju zube i izgledaju poput mrlja od čaja. Osim toga, riskiraš 'pobrati' i norovirus koji se na radnim površinama (školske klube, stolovi i sl.) zadržavaju i do 7 dana.

Stomatologinja Michaela O’Neill upozorava učenike i studente da pripaze što stavljaju u usta. Predsjednica Britanskog društva dentalne higijene i terapije izjavila je:Žvakanje kemijskih olovaka može izgledati bezopasno, ali ova česta navika zapravo uništava zube.  Trošenje površine zuba može dovesti do potrebe za stomatološkim tretmanom, osjetljivosti zuba i tamnjenju površine kojom grizete.“

Osobe koje povremeno grickaju kemijske mogu u knjižnici flertati sa simpom i na ovaj ga/ju način pokušati privući, ali osobe koje to stalno rade najčešće se na ovaj način rješavaju stresa, nervoze ili dosade.
Kemijska postaje još i opasnija ako ju je prije vas netko drugi prožvakao.

O'Neill dodaje: Nije baš higijenski. Zamislite samo gdje je ta kemijska sve bila: kotrljala se po stolu, podu, a možda ju je i netko drugi već žvakao. Bakterije i virusi koji se zadržavaju na plastici ili nehrđajućem čeliku mogu preživjeti od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. Virus prehlade preživljava nekoliko dana, a norovirus i neke bakterije također mogu toliko preživjeti.

Ipak, postoje i pozitivni učinci grickanja kemijskih olovaka! Prema Caryju Cooperu, profesoru organizacijske psihologije na Sveučilištu u Lancasteru, žvakanje može imati ohrabrujući učinak.

Cooper tvrdi: Odrastamo tako da se hranimo na majčinim grudima koje kasnije zamijenimo hranom. Neke osobe u stanju stresa i nervoze okreću se hrani za utjehu, a drugima taj učinak daju stvari poput vršaka kemijskih olovaka ili njihovi čepovi.

Grickaš li ti kemijske olovke?

L.B./izvor: The Tab
Foto: Tumblr

Pročitajte još…

… Genijalno - olovka koja ispravlja pogreške…

… Ljeto – vrijeme za penpaling!...

grickanje kemijskih olovaka negativni efekti grickanja olovaka stres nervoza

Još vijesti