Slika nije pronađena

Britanski znanstvenici su pomoću računalnog programa EFIT-V, kojeg inače policijski istražitelji koriste kako bi dobili lica traženih kriminalaca, formirali lica koja su 'pojam ljepote'.

Rezultat njihovog rada su muško i žensko lice koja, od stvarnih osoba, najviše podsjećaju na lica glumice Natalie Portman i modela Davida Gnadya. Softver kojeg su koristili prilikom ovog zadatka, u obzir je uzimao debljinu usnica, duljinu i širinu nosa te kosu.

Nakon što je računali program 'stvorio' lica, 100 ispitanika je procjenjivalo njihovu privlačnost, a zatim su znanstvenici predvođeni stručnjakom za facijalno mapiranje doktorom Chrisom Solomonom izradili jedinstvene slike muškog i ženskog lica.


Istraživanje je pokazalo zanimljive razlike u muškom i ženskom poimanju ljepote: 'Kada su birali muško lice, žene su crtale mnogo feminiziranija lica nego muškarci; birale su nježniju liniju čeljusti, mršavije lice, punije usne i obrijanu bradu. Kada su odabirale žensko lice, interesantno je da su baš žene ocjenjivale seksi izgleda kao najljepši – puno više nego muškarci. Lica koja su im bila lijepa su mršava s punim usnama, velikim očima i jače izraženim jagodicama' objasnio je doktor Solomon.

Slažete li se da su ova lica 'ideal ljepote'? Vjerujete li da tako nešto uopće postoji?

Foto/Izvor: DailyMail.co.uk
I.N.

Pročitajte još:

Ideali ljepote diljem svijeta: što je 'lijepo' u Americi, Vijetnamu, a što u Švedskoj?

Projekt otkrio: kako izgledamo, a kako bismo željeli izgledati?

Je li ovo savršena slavna cura?

lice ideal ljepota

Još vijesti