Slika nije pronađena

Svi koji nas prate na našem Instagram profilu, znaju da vas često savjetujemo na storyjima oko svih pitanja koja vas muče. Nemali broj puta se dogodilo da se ponavljaju pitanja poput 'Uskoro krećem u novu školu u Irskoj, savjeti kako da se ponašam?'.Nažalost, ne radi se o zanemarivoj razini pitanja, što potkrepljuju i činjenice da se u čak 117 škola ove godine nije upisao niti jedan prvašić! Kako se bliži početak škole, sve se češće javljaju roditelji u škole kako bi najavili da su se odselili te da njihovo dijete više neće pohađati istu školu.Index.hr doznaje da se čak ne radi o selidbi u Irsku ili Njemačku, već i da većina obitelji gravitira prema većim gradovima, kao što su Zagreb i Split, zato što su to mjesta gdje je lakše doći do posla.Doduše, stanje se stalno pogoršava. Realna situacija će biti vidljiva tek sljedeći tjedan, kada škola zaista i počne. Trenutni podaci su ovakvi:via GIPHYNajproblematičnije su Šibensko-kninska, Vukovarsko-srijemska i Ličko-senjska županija. U tim trima županijama je dosta visok postotak škola u kojima nema uopće prvašića, dok su, s druge strane, Varaždinska županija i Grad Zagreb jedine dvije županije u kojima nema škole u koju se prvašići nisu upisali.

Iako postoji tako veliki broj škola bez prvih razreda, samo će ih se osam zatvoriti. Na svu sreću, ipak postoji dovoljan broj učenika u školama u preostalim razredima, pa nema potrebe za zatvaranjem - barem za sada.


Ove godine će, nažalost, svoja vrata do daljnjega zatvoriti sljedeće škole...


U školama koje i dalje imaju prvašiće, stanje je takvo da se ide do potpunih ekstrema, pa upisuje čak i cijeli jedan razred manje nego prijašnjih godina! Takvo je stanje u OŠ Dr. Franje Tuđmana u Kninu, što ne čudi s obzirom na to da je Šibensko-kninska županija jedna od onih gdje je situacija alarmantna.

Problemi su raznoliki - u Vukovarsko-srijemskoj županiji najveći problem je iseljavanje, u Ličko-senjskoj i Šibensko-kninskoj županiji se rađa sve manje djece...

Index.hr piše i da je situacija takva da se čak i učitelji moraju proglasiti tehnološkim viškom - što do sada nije bila praksa!

Nažalost, radi se o situaciji gdje se ne može ništa napraviti kako bi se površno riješili problemi, već bi sistem trebalo u potpunosti mijenjati...

Mi možemo jedino svima vama koji ste raštrkani po svijetu zaželjeti sretan novi početak!


Foto: Screenshot/Shutterstock/Giphy

A.Š.

Pročitaj još:

Tinejdžerica savjetuje – 'to-do' lista uz koju je produktivniji početak školske godine zagarantiran

Upisuješ srednju ili mijenjaš školu? Šest savjeta koji će ti pomoći da se prilagodiš novoj okolini

Više praznika, manje predmeta i bez polugodišta – vjerujemo da biste svi rado išli u ovu školu u Hrvatskoj!

Škola iseljavanje prvašiči

Još vijesti