Slika nije pronađena

Voljeli li ih ili mrzili, svi znamo tko su i što oni rade. Neki bi mogli reći da one ne rade ništa, no istina je da su posvuda - od kozmetike i odjeće, pa do parfema i modnih pisti! Nalaze se na svim naslovnicama modnih časopisa, imaju najlajkanije slike na Instagramu i najgledaniji reality show na televiziji!

Nije čudo da su se znanstvenici odlučili uloviti u koštac s ovom obitelji i ispitali zašto su oni toliki fenomen. Zašto su baš oni zaludili javnost i oduševili cijeli svijet?

Prije tri godine, dr. Meredith Jones je održala prvi 'Kimposium', znanstvenu konferenciju u potpunosti posvećenu obitelji Kardashian. Konferencija je pokrivala sve dijelove carstva ove obitelji, pa se tako osvrnula i na samu tranziciju Caitlyn Jenner iz muškarca u ženu. Također se osvrnula i na feminizam koji ova obitelj promovira.


Znanstvenici tvrde kako je upravo ova obitelj odraz svih vrijednosti današnjeg društva, te kako najbolje opisuje našu psihu. 'Prozivati Kardashiane zbog nečega kao što je prekomjerna potrošnja i konzumerizam je licemjerno, osim ako ne priznamo da su ove kvalitete rođene u našoj široj kulturi. Teško je znati koliko je mržnja prema Kardashianima posljedica nelagodnosti od percipiranog propadanja kulture, ali opća znanstvena suglasnost je da njihovi hejteri vjerojatno izbjegavaju neko neugodno suočavanje sa samim sobom i mrze same sebe', rekla je Jones za časopis Vice. Jer realno, kada ih nitko ne bi podržavao, brzo bi pali u zaborav...

Ono što je posebno zanimljivo kod ove obitelji jest činjenica da se sastoji od snažnih žena, gdje su muškarci ti koji padaju u drugi plan, a često u epizodama samog showa ispadaju komično u trenucima kada pokušavaju oni sami nečime upravljati ili nešto kontrolirati.

Ovo nije prvi put da su se znanstvenici odlučili pozabaviti ovom obitelji, pa tako postoji hrpa knjiga napisanih upravo o njima, a neke od najpoznatijih su 'The Kim Kardashian Principle: Why Shameless Sells (and How to Do It Right)' i 'Kim Kardashian's Marriage'. Dok se prva bavi načinom na koji obitelj zarađuje novac, druga je zbirka poezija koje su podijeljene u poglavlja nazvana po koracima Kimine beauty rutine. Osim ove dvije knjige, postoji ih još bezbroj (a sigurni smo da će ih puno tek i doći), a o ovoj temi su se pisali brojni završni i diplomski radovi.


U tri godine, koliko je prošlo od prvog 'Kimposiuma', održale su se još razne konferencije, a sve nam se čini kako će se tako nastaviti i u budućnosti. Ova obitelj i dalje raste, raste na tržištu, pokriva sve više i više stvari, dominira društvenim mrežama i ne vidimo joj kraja!

Ova je znanstvenica išla čak korak dalje te usporedila Kris Jenner, mozak iza cijele obitelji, s Donaldom Trumpom. Oboje su krenuli od same činjenice da su bogati te su napravili cijelu priču oko toga, tjerajući cijelu javnost da ih voli samo zato što su bogati. Imali su svoje reality showove u kojima su se približili ljudima, zavaravajući ih da ih ustvari poznaju i naravno, tu je neizostavno korištenje društvenih mreža kako bi održali taj kontakt!

Voljeli ih ili mrzili, Kardashianke su tu i ne djeluje kao da će se u neko skorije vrijeme maknuti - barem ne dok mi ne prestanemo klikati na njihove objave, gledati njihove videe i pratiti njihove živote!


Foto: Instagram/Keeping Up with the Kardashians Promo

A.Š.

Pročitaj još:

Khloe Kardashian otkrila ime bebe – znači li to da je Tristanu već oprostila prevaru?

Najbolji savjeti za poziranje – naučite kako okinuti savršenu fotku za Instagram od slavne Kardashianke

Preslatka je! Kim Kardashian objavila p

fenomen kardashian

Još vijesti