Slika nije pronađena
Informacija je to koju su za Index potvrdile mame osnovnoškolaca, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja, izgleda nije imalo pojma što se događa. Konkretno, potvrđeno je da su učenici OŠ Tituš Brezovački, OŠ Antun Gustav Matoš, OŠ Ivo Andrić i OŠ Cvjetno naselje bili prisiljeni sudjelovati u vjerskom obredu blagoslova kruha, neovisno o tome idu li na vjeronauk ili ne.

via GIPHY


* WTF u naslovu nije slučano – Hrvatska je sekularna država (što znači da država jamči građanima slobodu od religijskih znakova i učenja, odnosno da su Crkva i država potpuno odvojene) i vjeronauk je u hrvatskim školama izborni predmet (koliko god se Crkva trudila da ne bude – više o tome pročitajte u članku 'Crkva upozorava da vjeronauk ne smije biti izborni predmet – što vi mislite o tome? ANKETA')!

Da stvar bude još gora, roditelji nisu bili prikladno obaviješteni o tome da im djeca sudjeluju u vjerskim ritualima, a neki od učenika pretrpjeli su traumatična iskustva. Majka jedne učenice za Index je rekla da se njezina kćer, usred molitve koju nije znala moliti, sakrila ispod stola jer nije znala što da radi, dok su joj druga djeca govorila da će je Bog kazniti zbog toga i da će joj Bog ubiti mamu.

Mama djeteta koje ide u prvi razred OŠ A.G.Matoš u Zagrebu također je ljuta na 'katoličke nasilnike', kako ih naziva. Svi su roditelji bili obaviješteni samo da trebaju poslati kruh u školu i da će biti održana priredba, a ne blagoslov i molitva. U nekim od tih škola čak polovica djece ne ide na vjeronauk!

Inače, Dan kruha je povezan sa Svjetskim danom hrane. Ipak, na fotografiji objavljenoj na službenoj stranici OŠ Tituš Brezovački je jasno vidljivo da djeca kleče i potvrđeno je da je na svjetovnu manifestaciju doveden svećenik.I o tome pojma nije imalo resorno ministarstvo do medijskim napisa, barem su tako rekli iz Ministarstva na upit Indexa.

Kasnije su se očitovali... 'Stav Ministarstva je da učenici i radnici škole koji nisu vjernici ili nisu vjernici većinske katoličke vjeroispovijesti ne budu dovedeni u diskriminirajući položaj, dakle da se takve i slične aktivnosti organiziraju tako da ne budu obvezujuće za sve učenike. Nadležnost je i obveza svake školske ustanove planirati i provoditi kulturne, javne i ostale aktivnosti u skladu s propisima pri čemu su dužne zaštititi prava i interese svih učenika', naveli su u priopćenju.

Nas zanima jeste li i vi doživjeli takvo što...Foto: OŠ Tituš Brezovački/Giphy

M.Z. 

Provjeri još...

Vjeronauk je sve manje popularan – evo gdje ga u Hrvatskoj upisuje najviše, a gdje najmanje učenika

Crkva upozorava da vjeronauk ne smije biti izborni predmet – što vi mislite o tome? ANKETA

Dvoboj: birate li etiku ili vjeronauk?

vjeronauk dan kruha crkva blagoslov WTF

Još vijesti