Slika nije pronađena

Koliko god se priča o smaku svijeta nekima činila smiješnom, bizarnom ili pak nešto treće - jedno je sigurno: nikoga nije ostavila ravnodušnim i svatko ima svoje mišljenje o tome.

 

Iako je veću popularnost teorija o smaku svijeta doživjela kada su mnogi pobornici teorije zavjera povezali smak svijeta s mogućom apokalipsom koju su predviđale već i Maje, ova teorija postoji već nešto više od tri desetljeća kada se tvrdilo da se Zemlji približava planet Nibiru - koji je zaslužan za velike promjene u zemaljskoj povijesti. Pojam Nibiru bio je poznat već u starom Babilonu, no ondje se odnosio na točku ekliptike koja odgovara ljetnom solsticiju.

Majanski kalendar pak, završava 21.12.2012. godine. Točnije, završava jedan vremenski ciklus. Materijalni dokazi iz ruševina u Guatemali svjedoče o fokusiranosti Maja na proučavanje vremenskih ciklusa, ali nigdje se ne spominju jahači apokalipse.

Nostradamus, najpoznatiji prorok, u svojim Proročanstvima, spominjao je i moguće  promjene magnetskih polova Zemlje, koji bi doveli do poremećene ravnoteže na Zemlji. Apokalipsu također spominju i Kura'n, Tora i kineska Knjiga promjena.

Možda i najveći skeptici u svemu ovome ipak vide zrnce istine. Naime, možda ćemo u budućnosti svojim bezobzirnim ponašanjem, zagađivanjem okoliša i općenito neodgovornošću, sami sebe dovesti do propasti. Ili su pak Maje bile u pravu.

Ostaje nam da čekamo. Deset dana , deset godina, deset milijuna godina. Tko zna.

Vjeruješ li ti u ovu teoriju o smaku svijeta? 

Dragana Bosanac

Smak Svijeta maje kalendar

Još vijesti