Smak svijeta - 21.12. 2012.

Dok s nestrpljenjem iščekujemo Badnjak i Božić, nekako uopće smetnemo s uma da je danas 21. prosinca, što ujedno označava i prvi dan zime.

Zima službeno stiže danas u 22:48. No, po čemu je današnji dan toliko poseban? Na današnji dan imamo najkraći dan i najdulju noć u godini. Sunce se spušta na najnižoj točki na nebu i daje najmanje svjetla. Dan je stoga trajao sveukupno 8 sati i 40 minuta, dok noć traje 15 sati i 20 minuta.

Situacija je potpuno drugačija na južnoj hemisferi, gdje živi samo 10% svjetske populacije. Dakle, tamo prosinački solsticij označava najdulji dan u godini i početak ljeta. Evo primjerice, Messi se u svojoj Argentini sada veseli početku ljeta, baš kao i kiwiji u Novome Zelandu.

Svi oni koji stanuju unutar Artičkog kruga, tijekom solsticija neće niti vidjeti Sunca, već kod njih sada vlada polarna noć. Evo, primjerice, u Laponiji na sjeveru Finske gdje živi Djed Mraz, polarna noć će trajati od sredine prosinca do početka siječnja.

Zimski solsticij je događaj koji su slavili drevni narodi, dapače, ova ih je pojava zasigurno izbezumljivala dok još nisu otkrili zakonitost Zemljine rotacije.
Par dana nakon 21. prosinca slijedi gotovo neprimjetno produljenje dana, koje se mjeri u minutama. Stoga, nije neobično da se u mnogim drevnim kulturama 21. prosinca slavio kao dan smrti i ponovnog rođenja božanstava koje su simbolizirale plodnost, svjetlost i Sunce.

Stari Rimljani slavili su 21. prosinca Saturnalije, u čast boga Saturna, koji je vladao poljoprivrednim bogatstvima i ponovnim rađanjem. Stari Egipćani imali su ponovno rođenje boga plodnosti, obilja i vegetacije Ozirisa. U antičkoj se Grčkoj pak slavio Dioniz, bog plodnosti, veselja i vina. Ono što su nama danas Advent i Božić, to je i njima prije nekoliko tisuća godina značila proslava 21. prosinca

Ne zaboravimo niti stare Druide za koje se pretpostavlja da su izgradili Stonhenge, spomenik koji je danas na UNESCO-voj baštini zaštićenih kulturnih dobara. Iako se ne može sa stopostotnom sigurnošću tvrditi, ali čini se kako su ovi kameni blokovi služili starim ljudima za predviđanje astronomskih pojava, a među ostalim i zimskog solsticija. Stonhenge je i na 21. prosinca okupljalište mnogih turista koji proslavljaju ponovno rođenje Sunca. Posjetitelji su obučeni kao druidi, uz vodstvo svećenika i čarobnica. Svi ritualno pjevaju i plešu kako bi otjerali zle duhove, koji prema vjerovanju mahnito lutaju na taj dan u godini.


Interesantno je kako su se ljudi pred točno 10 godina bojali smaka svijeta. Prema proročanstvu drevnih Maya, civililzacija je trebala propasti 21. prosinca 2012. Snimljen je čak i film „2012.“, na temu smaka svijeta koji je zaradio vrtoglavi iznos od preko 770 milijuna dolara. Svi su pomalo bili zaluđeni oko mogućnosti da će se na 21. prosnca dogoditi potpuna kataklizma, no evo: 10 godina nakon svejedno smo i dalje tu, čini se kako su se Maye nešto zeznule.

 

 

21. prosinca 2022 zimski solsticij najkraći dan i najdulja noć u godini Polarna noć prosinački solsticij maye Smak Svijeta proslava solstucija zanimljivosti vezane uz 21. prosinca 21.12.2012.

Još vijesti