Slika nije pronađena
Nasilje u mladenačkim vezama, nasilje nad ženama i ono u obitelji češći su problemi nego što mislimo. Svugdje je oko nas, a ovako sve počinje.

Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, mr. Helena Štimac-Radin, još prije nepunih sedam godina upozorila je na gorući problem nasilja nad ženama, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25. studenog). Tada je, u suradnji sa Ženskom sobom – centrom za seksualna prava iz Zagreba, iznijela rezultate istraživanja provedenog na 572 ispitanika na području cijele Hrvatske, pod nazivom 'Zaštita prava i pružanje podrške žrtvama/svjedocima nasilja u obitelji'. Istraživanje je iznjedrilo poražavajuće podatke – u Hrvatskoj svaka treća žena doživi neku vrstu psihičkog ili fizičkog nasilja u obitelji.Drugi podaci, piše Jutarnji list, pokazuju da u Hrvatskoj preko 15.000 žena godišnje doživi nasilje od njima bliskih osoba. U posljednjih deset godina u Hrvatskoj je ubijeno više od 300 osoba, a policija dnevno intervenira 45 puta zbog obiteljskog nasilja. Trebamo li reći išta više od toga?

Ove godine su problemu nasilja nad ženama doskočile učenice I. Gimnazije u Zagrebu u suradnji s Centrom za seksualna prava, snimivši videouradak koji je stranica Sherajmo odgovorno prošerala na Facebooku.Video se konkretno bavi temom nezdravih mladenačkih veza u kontekstu seksualnog, ali i drugih vrsta nasilja koja se događaju u vezama. Traje malo kraće od četiri minute, ali sasvim dovoljno da shvatiš poantu.

U kratkom roku (objavljen je 23. listopada), postao je jako viralan – pregledan je čak preko 17.000 puta, podijeljen 200 puta i skupio je 500 lajkova.Zašto?

Jer prikazuje stanje onakvim kakvo je – a većina cura i žena ovakvo ponašanje ne doživljava kao manipulaciju, emocionalnu ucjenu i nasilje! No, to stvarno je to i to nije normalno i poželjno ponašanje.

Foto: Shutterstock/Facebook/Screenshot

M.Z.
Pročitajte još:

Hrvatske srednjoškolke snimile šokantan video o nasilju

Udruga 'Korak po korak' izdala brošuru 'Ne seksualnom nasilju'

Znakovi da je tvoj dečko ljut na tebe iako kaže da nije

Svađa ured za ravnopravnost spolova tučnjava podaci nasilje u obitelji nasilje nad ženama video

Još vijesti