Slika nije pronađena

Ministarstvo obrazovanja donijelo je nove promjene u hrvatsko školstvo, a te promjene odnosit će se na strukovne škole u Hrvatskoj.

Srednjoškolci u trogodišnjim strukovnim školama od ove školske godine ulaze u projekt dualnog strukovnog obrazovanja, donosi Novi list. S obzirom na to, promjene će se očitavati najviše u dosad obaveznim predmetima koje, po novim pravilima, učenici određenih škola više neće moći slušati. To znači da učenici trogodišnjih strukovnih škola više neće imati mogućnosti učiti povijest, geografiju i biologiju u sklopu srednjoškolskog obrazovanja.

Prema novom planu Ministarstva, u općeobrazovnom bloku predmeta ostaju samo hrvatski jezik, matematika, strani jezik i izborni predmeti.

via GIPHY


Kako piše Novi list, iz Hrvatskog sveučilišnog sindiata odmah su se pobunili protiv novog programa u strukovnim školama jer, kako kažu, ovo nije uobičajena praksa u Europi.

'Ne samo da je nedopustiv ovakav način ukidanja povijesti, rijetkog predmeta humanističkog predznaka u hrvatskom obrazovanju, tek nekoliko dana prije početka nastavne godine, ovakva odluka višestruko je štetna za odgojno-obrazovni sustav u Hrvatskoj. Posljedice će biti gubitak radnih mjesta, smanjen interes za studije povijesti u Hrvatskoj, i radnici koji će ostati zakinuti za osnovna saznanja o svojem podrijetlu i svjetonazoru', rekli su za medije.

Ovaj novi program trenutno se odnosi na četiri strukovna smjera - prodavača, kozmetičara, dimnjačara i staklara, ali bi za dvije godine navodno trebao ući u sva trogodišnja strukovna zanimanja.

Reci nam u anketi što misliš. Slažeš li se s izbacivanjem ovih predmeta iz nekih škola u Hrvatskoj ili misliš da to nije okej?Foto: Unsplash/Giphy

D.Š.

Pročitaj još:

Razmišljaš o studiju u inozemstvu? Ako se prepoznaješ u ovim znakovima, bježi van iz Hrvatske

Lako do boljih ocjena – 'uči kad ti se spava' i još savjeta za koje ziher niste čuli, a provjereno pale

Kako brzo i lako savladati gradivo? 10 savjeta za učenje koji stvarno pomažu

Škola obrazovanje zanimljivosti