Slika nije pronađena

Ovi su likovi toliko integrirani u naše umove da ih uzimamo zdravo za gotovo i ne razmišljamo o njihovom porijeklu. No, kada bismo razmislili, shvatili bismo šokantnu činjenicu – oni su tu, ali ih nema!

Bua! Pomalo zvuči kao da pričamo u duhovima, zar ne? No, kad vam objasnimo koje su to utjecajne face koje zapravo ne postoje, ali ipak imaju veliki utjecaj na nas, sve će vam biti mnogo jasnije.

Djed Mraz

Ili Djed Božićnjak. Kako ga god zvali, svi znamo legendu o njemu – na božićnu večer posjeti sve dimnjake na svijetu i unutra ubacuje darove. Iako je nastao na osnovi stvarnog čovjeka, sve je zapravo jedna velika legenda, najveća u naše doba, a Djed Mraz postao je u umovima djece, ali i nekih odraslih stvaran lik i jedno od najmoćnijih sredstava nagovaranja.


Romeo i Julija

Nastali su kao fikcijski likovi u djelu pod istim nazivom kojeg je napisao Shakespeare i to još u 17. stoljeću, no njihova savršena ljubav zbog koje je vrijedno umrijeti i to još u tinejdžerskim godinama postala je motiv mnogim filmovima i ostalim književnim djelima, a u mozgovima nas običnih smrtnika simbol je romantike i vjernosti, nešto čemu se u ljubavi teži.

Big Brother

Ili Veliki brat. Ili oko koje nas stalno prati. Mi pod pojmom Big Brother znamo reality TV show, međutim ovako se obično označava kada vlada prati i nadgleda svoje građane. U vezi s ovim se obično javljaju mnoge kontroverze, ali mnogi su uvjereni da nas nekoliko veliko oko i uho uvijek prati i nadgleda i da danas  ništa ne možemo napraviti da se ne sazna.

Barbie

Ona je lutkica nastala još pedesetih godina 20. stoljeća, ali ubrzo je postala uzor milijunima djevojčica diljem svijeta. Nakon lutkice krenuli su i crtići te igrice te sve što se zamisliti može. Iako joj je s vremenom slava malo izblijedjela, i danas je itekakav model za sve djevojčice i još uvijek najpopularnija lutkica na svijetu.

Pročitaj još... Kako je nastala Barbie lutka?

Robin Hood

Poznamo ga kao lika koji je krao bogatima i davao siromašnima. Stoljećima  je on simbol borbe za osiromašene i obespravljene te se često mnogi pozivaju na njegovo ime.  Priča o njemu nastala je još u 14. stoljeću i simbol kojeg predstavlja, čini se, neuništiv je bez obzira koliko se sve zasnivalo samo na legendi.

Sherlock Holmes

Detektiv, ali ne normalan detektiv. I danas se djeca igraju detektiva Holmesa jer on je mogao i najzamršenije zločine riješiti u tren oka. Simbol je inteligencije i pronicljivosti koju je ipak teško sresti u današnjem svijetu.

Harry Potter

On je najpopularniji moderni fikcijski lik. Zbog njega je čarobnjaštvo opet u modi, a sova je postala popularni kućni ljubimac. Utjecaj ovog malog čarobnjaka toliko je velik da je autorica romana postala prava multimilionerka.

Tarzan

Čovjek iz prirode koji je u odličnoj formi. Simbol je zdravlja i dobre fizičke spreme koji će se dobro snaći gdje god ga bacili pa makar i među divlje životinje. On je zapravo više od čovjeka.

Dakako, trebamo spomenuti i Pepeljugu, Snjeguljicu, Jacka Sparrowa, Marlboro Mana… Sve su to fikcijski likovi, likovi iz priča, filmova pa čak i iz reklama koji su duboko ukorijenjeni u naše umove i čim ih spomenemo nose određenu priču i asocijaciju.

Koji od ovih likova na vas imaju najveći utjecaj?

N.LJ.J.
Foto: photoxpress.com, sxc.hu

Provjeri još...

Što boja tvoje odjeće govori o tebi?

Iznimne životinje diljem svijeta

Upoznajte vampirsko biće – Chupacabru

djed mraz barbie Big Brother