Slika nije pronađena

Kada zamišljate vampirska bića, onda vjerojatno na pameti imate nekoga poput Edwarda i njegove obitelji iz sage 'Sumrak' koja je ne tako davno žarila i palila domaćim i svjetskim kino dvoranama, knjižarama i knjižnicama.

Međutim, kada pogledamo ove likove, oni su zapravo previše dražesni, previše lijepi, jednom riječju – previše savršeni. Prava vampirska bića koja su doista viđena zapravo su mnogo drugačija od njih.

Najpoznatiji svjetski vampir je grof Dracula, a odmah iza njega tajanstveno vampirsko biće Chupacabra.  Pojavio se u Latinskoj Americi osamdesetih i devedestih godina prošlog stoljeća i obično svoje žrtve ostavlja bez kapi krvi u tijelu. Prvo se javio u Portoriku u kojem je zabilježen niz napada na životinje čija su tijela ostavljena bez kapi krvi. U prijevodu njegovo ime znači 'onaj koji cijedi koze' jer je biće najviše napadalo koze mada se nije libio napadati i druge životinje, najviše pse i mačke, ali i veće poput krava i konja. Međutim, u novije vrijeme dojave kažu kako ovo biće hara i po Bjelorusiji, gdje napada domaće životinje.


Ovo misteriozno biće nikada nije fotografirano, ali su ga ljudi, navodno, vidjeli, a opis je sljedeći: ima oko metar i pedeset, hoda na dvije noge, a na leđima ima šiljke. Također, ima i veoma snažne i jake noge koje mu omogućavaju da visoko i daleko skače. Međutim, najstrašniji dio ovog misterioznog bića su njegove oči koje neki opisuju kao plamteće crvene, a neki kao izrazito crne i izdužene.

Objašnjenja o porijeklu Chupacabre ima mnoštvo. Tako jedna kažu da je nastao za vrijeme tajnih američkih pokusa u portorikanskim prašumama, druga da je to zapravo neuništivo biološko oružje, a treće da je na Zemlju stigao iz neke druge galaksije, dakle da se radi o izvanzemaljcu. Također, mnogi vjeruju i kako zapravo ne postoji neko takvo biće već životinje ubijaju razni sotonistički  kultovi koji se bave žrtvovanjem.

Nakon Portorika na jednak način ubijene životinje pronađene su i na Filipinima pa čak i u Sjedinjenim Državama, točnije u Teksasu, a od nedavno i u Bjelorusiji.

Što kaže znanost?

Znanstvenici su proveli istraživanja na ubijenim životinjama te zaključili sljedeće – životinje ne ubija nikakvo vampirsko biće nego izgladnjeli čopori pasa i kojota. Naime, ove životinje žrtve zgrabaju za vrat i imaju ugriz sličan onome koji se smatra vampirskim ugrizom. Stoga, kažu znanstvenici, to što se pripisuje Chupacabri, zapravo je djelo čopora kojota i pasa. Međutim, postavlja se logično pitanje – ako su već psi i kojoti ulovili žrtvu zašto su je samo pustili da iskrvari, zašto je nisu pojeli ili barem malo načeli?

Susret iz osamdesetih

U Puerto Ricu je svaku noć stoku jednog rančera nešto napadalo i ubijalo. Stoga je postavio zasjedu te otkrio da četiri neobična stvorenja ulaze u štalu i odnose junicu. Ljudi su jedno od tih stvorenja ubili, dok su ostala pobjegla.  Ubijeno stvorenje veoma je nalikovalo opisu Chupacabre, a biolozi ga nisu mogli  identificirati, odnosno svrstati u bilo koju poznatu vrstu životinja. Također, i rančer koji ga je ubio, odbio je predati tijelo na detaljnije analize.

Ulovljen u Teksasu?

Na jednoj farmi u Teksasu pronađena su neobična bića koja nalikuju na nekakvog čudnog križanca mačke i psa. U prosjeku su bili teški 18 kilograma, sivo plave kože bez dlaka, ogromnih očnjaka i velikih ušiju. Sumnja se da se radi i o nekakvoj mutaciji koja je stvorila ovakvu vrstu životinje koja ubija žrtvu, čeka da krv iscuri, a onda je poliže. Međutim, nije sa sigurnošću poznato je li to baš Chupacabra, a budući da je vampirsko biće tek nedavno primijećeno u Bjelorusiji, sasvim je sigurno da će legenda i dalje živjeti.

N.LJ.J.
Foto: www.chupacabrasightings.com

chupacabra misterije

Još vijesti