Slika nije pronađena

Djevojka je kraj školske godine dočekala sa 700 izostanaka i 13 neocijenjenih predmeta – izostanke su opravdali roditelji, a neke od neocijenjenih predmeta još  uvijek nije riješila, iako je na jednom od njih bila već 6 puta!

Već se neko vrijeme u Gornjogradskoj zagrebačkoj gimnaziji odvija jedna neobična i nepravedna situacija. Učenica koja je upisala prvi razred još 2017. godine od tada pa sve do danas izlazi na popravne ispite – na jedan već šest puta, a škola joj je dopustila i da joj roditelji opravdaju 700 izostanaka s nastave.

Nakon što je upisala prvi razred, ova je učenica do kraja školske godine uspjela skupiti 700 sati izostanaka i 13 neocijenjenih predmeta. 'Svi ti izostanci su, ne znam na koji način, opravdani, a kao razlog navođeni su urasli nokat i prehlade te opravdanja koja je u školu donosio otac učenice', rekao  je za Jutarnji list profesor povijesti u toj gimnaziji, Josip Tičić.

via GIPHY


'To je, tvrdi, 'problem koji muči cijelo hrvatsko školstvo - ako roditelj donese ispričnicu za izostanak učenika, škola, kako nam tumači prosvjetna inspekcija, taj izostanak mora smatrati opravdanim', dodao je.

S obzirom da su izostanci bili opravdani, Razredno vijeće je moralo odobriti učenici polaganje svih 13 predmeta iz kojih je bila neocijenjena. Na ljetnom je roku položila njih 10, ali 3, iz fizike, matematike i povijesti, ostali su negativno ocijenjeni na roku u kolovozu. Iako bi to značilo kraj polaganju ispita i ponavljanje razreda, ne i ovaj put. Nakon što je škola odbila ničim argumentirano traženje roditelja da učenica ponovno polaže tri predmeta iz kojih je dobila negativnu ocjenu i 29. kolovoza donijelo odluku da mora ponavljati razred, otac učenice se obratio prosvjetnoj inspekciji. Viša prosvjetna inspektorica Željka Duk ukinula je donesenu odluku školskog Nastavničkog vijeća i naložila da se učenici omogući ponovni izlazak na ispite pred povjerenstvom.

Učenica je dva od 3 na kraju položila, a na povijest nije ni izašla.

'U vrijeme određeno za ispit 5. veljače', ispričao je za Jutarnji list profesor Tičić, 'u ispitnu prostoriju ušli su učenica i njezin otac u društvu školskog ravnatelja, pedagoginje i psihologinje. Otac je pred svima ustvrdio da je njegova kći spremna za ispit, ali da joj on zabranjuje da ga polaže sve dok sam ja član povjerenstva'.

via GIPHY


Treba napomenuti da je krajnji zakonski rok u kojem je učenica imala pravo polagati popravne ispite za školsku 2017./2018. istekao još 25. kolovoza prošle godine.

Učenica, naime, ni jedan dan nije bila na nastavi u prvom polugodištu ove školske godine, a i nejasno je i u kojem bi je razredu trebala pohađati jer odluka o njezinu statusu još nije službeno donesena.

Foto: Freepik/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Jedna od najpopularnijih zagrebačkih srednjih škola ove godine uvodi prijemni ispit! Provjeri koja...

Svećenik 'viri' u krevet gimnazijalkama – učio ih o 'savršenostima žena koje imaju sposobnost rađanja', a slijede i upute za dečke

Srednjoškolka Sara je Miss Zagrebačke županije – može li osvojiti titulu najljepše u Hrvatskoj? ANKETA

Zagreb učenica gimnazija neopravdani neobično popravni

Još vijesti