Slika nije pronađena

Svim se može dogoditi. Nije ništa neobično, ali što kada se dogodi baš tebi? Imaš 18 godina, završavaš srednju školu i saznaš da si trudna. Tena je zatrudnjela s 18 godina, rodila s 19, a kako je izgledalo to iskustvo? O tome priča na svom Instagram profilu.

Neplanirane trudnoće u tinejdžerskoj dobi okružene su hrpom predrasuda. Svi će imati mišljenje o curi koja je s 18 ostala trudna, a ta mišljenja vjerojatno neće biti pozitivna i puna podrške. Tračevi, govorkanja, 'pa kako si je to mogla dopustiti' ili 'što će sada biti s njenim životom', to su stvari o kojima će se pričati. To je strana onih koji gledaju izvana, a dok ti ogovaraš curu koja je ostala trudna, ovo je što ona misli i što njoj prolazi kroz glavu. Tena Božanović je sada 19-godišnjakinja i ponosna mama petomjesečnog malog Mate. Kada je ostala trudna imala je 18 godina, nije to planirala. Na svom je Instagram profilu objavila tekst o ovoj situaciji u kojoj se našla, a koja je nakon prve tri sekunde šoka postala najbolja stvar u njenom životu.

Biti tinejdžer i već tada postati mama zvuči mnogima strašno. Iako se i ona našla pred hrpom predrasuda od strane drugih i pred neugodnim pitanjima i savjetima poput onoga da ga se 'riješi', nije nikome dala da joj 'uđe' u glavu. Ovo je Tenina priča koju moraš pročitati:

'To sam ja, mama od devetnaest godina. Bez šminke, sa podočnjacima jer se Mate cijelu prošlu noć budio. Svejedno, meni najdraža slika. A ovo je moj tekst.

Rekli su mi da život ovdje staje. Zapravo, jedan novi je počeo. Još prije devet mjeseci njegovo malo srce je počelo kucati. Malo srce koje sam formirala ispod svog. Nas dvoje smo danima zajedno disali, jeli i spavali dok su oni buljili u moj trbuh. Kao da nikad nisu vidjeli 3800 grama ljubavi na jednom mjestu. Rekli su mi da ga se “riješim”. Znam, zvuči ružno, ali Mate ih nije čuo jer je osluškivao otkucaje moga srca. Često bih mu pjevala pjesmice da zapamti moj glas koji će ga voditi kroz život. One su svojim nasilnim dečkima pjevale narodnjake dok su im oni psovali, istovremeno se odmicajući od mene kao svoje prijateljice, jer-ja sam loš uzor. Majka moga prijatelja jednom prilikom mi je rekla da joj je “baš žao” što sam trudna,a nije me pitala veseli li to možda mene pa je njeno mišljenje tu nebitno? Nekoliko njih poslije je pitalo kako sam, možda reda radi, a možda su tražili potvrdu da su oni na pravom putu. “Pravi put” ne postoji, on je za svakog individualan jer svakome nešto drugo predstavlja sreću. Sutra, ti ćeš se smijati uz novi hit, a ja uz osmijeh svog sina i to je u redu. Ja ne govorim tebi da ideš mojim putem,niti da se odrekneš cigarete i svakodnevne kave s prijateljicama. Zato te molim, da ti ne govoriš meni da se odreknem svoga djeteta, jer su to riječi koje si napamet naučila. Naučila si da se moraš čuditi i buljiti u moj trbuh jer uz njega vidiš moje mlado lice, ali nisi naučila da je to ružno i da tvoj pogled meni stvara nelagodu. Tvoja majka je tebe rodila sa trideset četiri i pol godine, ali tvoj nepristojan pogled i glupi komentari govore da te ono osnovno nije naučila. Gospođo, shvaćam, Vi ste rodili sa trideset sedam godina svoje prvo, ali to ne znači da moje možete nazivati greškom. Striček, nema potrebe da mi pričate o zaštiti jer tu temu znamo svi napamet. I zašto Vas zanima jel’ se dogodilo slučajno, ako ja s osmijehom brojim dane do poroda? Teta u dućanu, da, to je tata od bebe sa mnom, prestanite se čuditi što ima dvadeset godina. Da, veselimo se i zajedno ćemo podizati dijete, ali zašto to Vas zanima? Počnite od sebe i ne izgovarajte riječi koje sami nebi voljeli čuti. Radi se o novom životu koji je devet mjeseci rastao u meni. S njim je raslo moje iščekivanje i radost i pred nama je puno zajedničkih godina. Ne sklanjajte moj osmijeh i ne očekujte da gledam u pod jer različito definiramo sreću.'

Tena je sve samo ne loš uzor. Sljedeći put kada u tvojoj školi ili u kvartu mlada djevojka koju poznaješ, dobro ili samo iz viđenja, ostane trudna, sjeti se ove priče i umjesto da tračaš s frendicom o njoj, radije joj se javi i pitaj kako je i želi li na kavu. Poslušaj drugu stranu priče, bez predrasuda.

Foto: Instagram/ Instagram printscreen

M.T.

Pogledajte još:

Nitko ih ne može prestići: U ovoj županiji u Hrvatskoj ima najviše tinejdžerskih trudnoća!

Roditi ili ne? Evo koliko maloljetnica u Hrvatskoj godišnje 'zatekne' trudnoća

Tinejdžerice u biznisu: Gimnazijalke su otvorile noćni klub – gosti su im veliki turbo folk izvođači

Hrvatska Trudnoća priča teen mama tinejdžerska trudnoća

Još vijesti