Slika nije pronađena

Iako je za sada samo jedna škola pokrenula ovu akciju, nadamo se da će njen primjer slijediti i ostale. Mnogima je nabavljanje uložaka i tampona skupo jer cijene nisu male, a siromaštvo u Hrvatskoj svima je dobro poznato stanje.

Prošle je godine Škotska donijela zakon koji je revolucionaran, ali bi zapravo trebao biti normalan. Kod njih sve žene imaju od prošle godine pravo na besplatne menstrualne higijenske potrepštine. Pitanje je hoće li kod nas ikada ovako nešto zaživjeti, ali jedna srednja škola odlučila je pomoći djevojkama, barem onima koje je pohađaju. Strojarska i prometna škola iz Varaždina pokrenula je inicijativu dijeljenja besplatnih uložaka i tampona za učenice svoje škole. 'Škotska inicijativa me impresionirala i potaknula na razmišljanje o tome što bismo mogli učiniti na razini škole. A najmanje što možemo jest osigurati učenicama higijenske uloške i tampone tijekom boravka u školi', rekla je Snježana Klarić, ravnateljica škole za Varaždinski.net.

Po tome, svaka djevojka može u školi jednostavno uzeti uložak ili tampon kada joj treba, bez ikakvih pitanja ili objašnjenja. Mogu uzeti dva do tri proizvoda ili čak i više. Nema ograničenja. Ako si zaboravila uzeti ekstra uložak u školu ili te menga iznenadi, ovdje to nije problem. Mogu se uzeti i ulošci za doma za one kojima je financijska situacija teška. Nedavno je istraživanje u Hrvatskoj pokazalo da si svaka deseta žena ne može priuštiti te potrepštine, a trećina ih ne može kupiti one higijenske potrepštine koje želi. Ovo je mali korak naprijed, ali itekako vrijedan.

Hoće li imati novaca za kupiti dovoljno uložaka ili tampona ne bi trebalo biti pitanje koje se ijednoj ženi vrti po glavi.

Pogledajte još:

Domaća TikTokerica o mengi i ženskim mukama svaki mjesec: 'Zašto nikoga nije briga za ovo?!'

Korona i izolacija utjecali su na mlade cure na jedan neočekivan način – i ne, nije ništa dobro

OMG! 11 totalno čudnih i bizarnih stvari koje se događaju curama s tijelom kada imaju mengu

menstruacija prva škola inicijativa besplatni ulošci menga

Još vijesti