Slika nije pronađena

Knjižnice grada Zagreba objavljuju redovito svake godine popis najposuđivanijih knjiga u protekloj godini, i očekivano, na vrhu liste su lektire. I to neke lektire koje su nam svima u dobrom sjećanju.

Mali broj učenika u osnovnim i srednjim školama uživa u lektirama, većini su one ipak tlaka pa se umjesto knjiga redovito čitaju kratki sadržaji. Jedan od razloga je sasvim sigurno taj što se popis lektira nije promijenio već godinama, a iako postoje književna djela koja su dio opće kulture i koja bi trebalo pročitati, kada bi se popis lektire obogatio i nekim novim i popularnim naslovima, sigurno bi postao draži većem broju učenika. Neke toliko nije briga za lektire da se tijekom cijelog svog školskog obrazovanja niti ne učlane u knjižnicu, ali neki se ipak trude pročitati pa i posude koju knjigu iz knjižnice. Knjižnice grada Zagreba svake godine, pa tako i ove, objavljuju popis knjiga koje su se kod njih najviše posuđivale u proteklih godinu dana, a na tim su listama lektire uvijek na vrhu. Evo koje su to lektire koje su se najviše posuđivale u proteklih godinu dana i koja je to najposuđivanija na prvom mjestu.

10.Dubravko Horvatić: Stanari u slonu

9.Pavao Pavličić: Trojica u Trnju

8.Luko Paljetak: Miševi i mačke naglavačke

7.J.D.Salinger: Lovac u žitu

6. Roald Dahl: Charlie i tvornica čokolade

5.Anto Gardaš: Duh u močvari

4. Erich Kästner: Emil i detektivi

3.Mato Lovrak: Vlak u snijegu

2.Ivan Kušan: Koko u Parizu

1.Ivana Brlić Mažuranić: Priče iz davnine

Radije bi još jednom pročitali sve ove knjige nego da moramo ijednom 'Dunda Maroja' ili 'Kiklopa'. Koja je od ovih lektira tebi bila najdraža?

Pogledajte još:

Nastavnici su dali svoj glas! Evo koja djela iz lektire po njima učenici obavezno moraju pročitati

Nema više čekanja na red u knjižnicama – portal eLektire je proširio svoju ponudu knjiga

Većini dosadno, a svima korisno – razlozi zbog kojih trebate početi redovito čitati lektiru

knjižnica najviše se posuđuju Najčitanije popis lektire lektire

Još vijesti