Slika nije pronađena

Petnaestogodišnja Paige Roffey gotovo je umrla jer je četiri sata imala tampon. Naime, dobila je otrovanje krvi te neko vrijeme provela u komi.

Prvo se srušila u svojoj kući, a kada ju je liječnik pregledao poslao ju je kući misleći da ima nekakvu virozu. Međutim, Paige se ponovno onesvijestila pod tušem. Tek tada je liječnicima postalo jasno o čemu se radi te je dva dva dana bila u komi. Potpuno se oporavila nakon deset dana. Sada Paige i njezina majka žele ukazati na opasnosti nošenja tampona.

Naime, tinejdžerica je dobila sindrom toksičnog šoka, što je bakterijska infekcija. Događa se kada bakterije koje inače normalno žive na našoj koži dospiju u krv i započnu ispuštati otrove. Zbog svega krvni tlak drastično pada, a osim toga može se javiti i proljev te bolovi u mišićima, zbog čega se često zamijeni za gripu. Ako se stanje brzo otkrije i na vrijeme se daju antibiotici, velike su šanse za oporavak.

Sindrom toksičnog šoka dosta je rijedak, a najčešće se javlja ako se tampon dugo ne mijenja. Međutim, kod mladih djevojaka može se javiti i ako tampon često mijenjaju jednostavno zato ako nemaju u tijelu dovoljno antitijela koja se bore ptoiv infekcije. Stoga se ipak preporučuju ulošci.

Pročitaj još...
Sve što te zanima o menstruaciji

Foto: photoxpress.com

tampon toksični šok #zdravlje