Slika nije pronađena

Postoje ljudi koji će reći da su zaljubljive prirode i da svaki drugi dan imaju novi simpatiju te oni koji tvrde da ima netko zapne za oko toliko rijetko da su već zaboravili osjećaj zaljubljenosti. To ipak nije točno.

Jedna studija provedena u Britaniji pokazala je da se zaljubljujemo tri puta u životu. Osim što se to događa u različitim životnim fazama, intenzitet i način na koji volimo se razlikuju.

*Ljubav iz bajke

Prva ljubav najčešće nam se događa tijekom tinejdžerskih godina odnosno u srednjoj školi. To je ljubav koju poistovjećujemo s onima o kojima su nam pričale bajke te vrlo često idealiziramo odnos. Uvjereni smo da će veza trajati do kraja života i spremni smo 'progutati' mnogo toga, čak i kada imamo osjećaj da nešto ne štima, jer mislimo da se na taj način 'borimo za našu ljubav'. U tom periodu važno nam je što okolina misli o nama, katkad i važnije od onog kako se stvarno osjećamo.


*Komplicirana ljubav

Druga ljubav je teška – kroz nju bismo trebali naučiti sve lekcije koje smo propustili. To je veza u kojoj će biti dosta boli, manipulacije i laži, a uglavnom se događa u ranim dvadesetim godinama života. Čini nam se da ne ponavljamo greške iz prve veze, ali ne primjećujemo da uglavnom radimo nove. No nema veze – poanta je da nešto naučimo iz svakog odnosa. Tijekom ove ljubavi nisu rijetke dramatične situacije, nezdravi odnosi i razočarenja.

via GIPHY



*Neočekivana ljubav

Ljubav koju ne očekujemo, ali nam se jednostavno dogodi. Zbunjeni smo i pitamo se zašto je sve tako dobro, jednostavno i lagano. Sumnjamo da će potrajati jer nam se sve čini predobro da bi bilo istinito. Uglavnom se događa tijekom 30-ih godina života, a partner obično nema osobine za koje smo uvijek vjerovali da će naša 'životna ljubav' imati, ali nas nije briga jer više nemamo potrebu mijenjati druge, a sviđa nam se što nas i druga osoba prihvaća onakvima kakvi smo. Odbacujemo sva pravila i jednostavno uživamo u ljubavi koja potraje najčešće cijeli život.


Foto: arhiva
I.N.

Pročitajte još:

Kada srce zaboli: najtužnije pjesme o neuzvraćenoj ljubavi

Ljubav ima svoju cijenu: 4 grozna osjećaja koji dolaze kada se zaljubimo

Vjeruješ li u ljubav na prvi pogled?

zaljubljivanje vrste ljubavi

Još vijesti