Slika nije pronađena

S obzirom da su otkazana bilo kakva okupljanja po svim gradovima Hrvatske, bilo je za očekivati da i ovogodišnje norijade neće biti, barem ako se trenutna situacija nastavi još neko vrijeme. Provjerili smo što kažu službeni izvori  o norijadi, ali i što kažu maturanti.

Norijada je bitan dio završavanja srednje škole. Maturanti se vesele tim zadnjim danima, a pogotovo tom posljednjem. Postala je to tradicija, odjenuti majice sa šaljivim natpisima, zabavljati se i ludirati s razredom od jutra do mraka, otići s povorkom kroz grad, sipati brašno po svima... Ovogodišnji maturanti će vrlo vjerojatno ostati bez tog iskustva. S obzirom da su zbog koronavirusa otkazana i zabranjena bilo kakva okupljanja u javnosti, postalo je svima jasno da postoji dobra šansa da će i zadnji dan škole vjerojatno biti malo drugačiji ove godine. Kako bi bili najsigurniji što će se dogoditi s norijadom, provjerili smo to s Gradskim uredom za obrazovanje Grada Zagreba. Odgovorili su nam da je norijada stvarno otkazana, do daljnjeg: 'Slijedom Vašeg upita o otkazivanju ovogodišnjeg Dana zagrebačkih maturanata, obavještavamo Vas da temeljem naloga Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Grad Zagreb do daljnjeg otkazuje sva javna događanja, okupljanja i manifestacije, uključujući i ovogodišnje Dane dječjih vrtića Grada Zagreba,  manifestaciju „Dojdi osmaš, Zagreb te zove!“ te  Dan zagrebačkih maturanata.'


Ovo je situacija za Zagreb, a sasvim je sigurno da nije ništa bolje ni u drugim gradovima Hrvatske. A što o tome misle maturanti? Koliko će im teško sjesti ova odluka i zbog čega će im najviše nedostajati norijada?

Svima je jasno zašto je tako i shvaćaju ozbiljnost situacije: 'Smatram da je tužno to što možda današnja generacija neće imati norijadu, ali shvaćam situaciju i koliko je zapravo nemoguće održati norijadu s obzirom na cjelokupnu situaciju. Norijada je za mene vrlo bitna kao i za mnoge maturante i jako sam joj se veselila jer je ona zapravo događaj kojim se opraštamo od svih svojih prijatelja i cjelokupnog srednjoškolskog školovanja. Mislim da ću ju definitivno nekako nadoknaditi uz pomoć organizacije maturanata. Norijadi se najviše veselim zbog zabave, oproštaja s voljenim razredom i tradicije.', ispričala nam je Anja.


S Anjom se složio i Zvonimir: 'Žao mi je što je norijada odgođena jer je to trenutak koji čekam već 5 godina. Jako mi je bilo bitno da se održi, no moram biti razuman s obzirom na novonastalu situaciju. Naravno, ne brinem da taj kraj zapravo nećemo proslaviti jer sam siguran da će ekipa organizirati nešto slično u slučaju da norijade ne bude. Najviše se veselim norijadi zbog pijače, šljokica i dobrog provoda.'

Neki maturanti još uvijek žive u nadi da će se do tada situacija smiriti i da će norijada ipak uspjeti biti održana, a čak iako ne bude tada, da će biti naknadno. Donat je pozitivan i nada se najboljem: 'Jako sam se veselio norijadi, nadam se da će je biti. Još više od norijade sam se veselio zadnjih dva tjedna škole kada počnemo nositi kostime i praktički ništa korisno ne raditi u školi, samo se zabavljati. Norijada je vrhunac toga. Nadam se da ako se ne uspije održati 29.5. da će nam grad organizirati norijadu naknadno.'

Ali nije baš svima svejedno. Na Instagramu su neki i ljuti. Jedna od korisnica nam je napisala kako se ona osjeća zbog otkazivanja norijade: 'Bijesno jer odgodila se norijada i odgodile su se maturalne večeri, al' ne i matura, esej se ne računa'. Svima je već dosta svega, a maturanti su oni koji su ove školske godine sasvim sigurno najviše 'oštećeni'. Dozvoljeno im je da budu i ljuti, ali da ipak ne zaborave što je najvažnije.


Cijelu nam je ovu situaciju prokomentirala i maturantica Dolores, koja je uspjela reći sve najbitnije: 'Maturijada je ono nešto posebno, što svima ostaje u sjećanju zauvijek i prepričava se generacijama, ali ako je tim stručnjaka odredio da je socijalna izolacija  najbolje rješenje za naše zdravlje i budućnost morat ćemo to prihvatiti. Moramo biti pozitivni i ne gledati sad na te stvari sa žaljenjem i pesimizmom. S dobrom voljom maturijada se uvijek može održati kasnije, ipak je to tradicija. Već smo kupili kostime i godinama smo trpjeli zasipavanje šljokicama, brašnom i ostalim materijalima na proslavi zadnjih dana. Ne mogu reći da nisam tužna, ali mislim da nam je svima sad važnije da živimo za ovaj trenutak, a ne za budućnost. Važno je da svi budemo doma, da za par mjeseci svi zajedno proslavimo tih 5 godina truda, muke, ali i puno lijepih prijateljstava i uspomena iz klupa. Kao i svi maturanti najviše se veselim povorci na maturijadi, šarenim kostimima, veselju, pjesmi, suzama i svemu ostalom što čini taj dan posebnim. Savjetujem svima da poštuju mjere zaštite, uče za maturu i da provode kvalitetno vrijeme sa svojim ukućanima dok se svi ne razbježimo po različitim fakultetima. Žao mi je što kao i svi ostali maturanti ne mogu provoditi zadnje dane sa svojim razredom, ali trebamo biti pozitivni, najvažnije je da se svi iz ovoga izvučemo živi i zdravi, a za slavlje imamo vremena.' Ni sami to ne bismo bolje sastavili!


Iako je maturantima, kako ovima s kojima smo mi razgovarali, tako sigurno i svima ostalima, žao zbog toga što će možda izostati norijada ove godine, za većinu je bitno da se samo situacija što prije sredi i da mogu što je moguće normalnije upisati faks i nastaviti dalje.

Da čujemo i ostale maturante! Što vi mislite o otkazivanju norijade? Je li vam žao ili svejedno?

Foto: Teen385.com/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Maturanti za ukidanje mature: Studenti ih optužili da su lijeni, a evo što maturanti imaju za reći u svoju obranu

[FOTO] NORIJADA 2019! Najbolji natpisi na majicama zagrebačkih maturanata

Ministarstvo napokon otkrilo: Šanse da se matura ukine su gotovo nepostojeće, ali najavili su što će se sigurno mijenjati

otkazano maturanti norijada 2019./2020.

Još vijesti