Slika nije pronađena

Novo istraživanje koje se tiče dalmatinskih i primorskih gradova pokazalo je kakve navike imaju mladi ondje. Rezultate će mnogi smatrati poraznima jer pokazuju da mladi ne čitaju, ne idu u knjižnicu, slušaju narodnjake, mrze homoseksualce, a o politici uopće nemaju mišljenje.

Troje mladih znanstvenika s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, dr.sc. Krešimir Krolo, dr.sc. Sven Marcelić i dr.sc. Željka Tonković, provelo je istraživanje o navikama tinejdžera na području Splita, Zadra,Šibenika, Pule, Rijeke i Dubrovnika . Istraživanje se provodilo od studenoga 2015. pa do ožujka ove godine na vrlo velikom uzorku mladih, čak njih 2650 koji su učenici trećih i četvrtih razreda.

Ono što su doznali će rastužiti mnoge jer su rezultati poražavajući kada se radi o kulturnim sadržajima i odnosima prema manjinama, a isto tako se politička apatičnost može smatrati kao nešto što nije dobro. Ovi rezultati objavljeni su na portalu defactomedia.hr gdje se članak može pročitati u cijelosti.

Čak 46 posto srednjoškolaca iz Splita lani niti jednom nije bilo u gradskoj knjižnici. U Zadru, nevjerojatnih 63 posto učenika srednjih škola u zadnjih godinu dana nije nogom kročilo u kazalište. U muzej ili galeriju nije ušlo njih 43 posto!


Istovremeno, za njih 48 posto u Splitu i 47 posto u Zadru homoseksualci su neprihvatljivi, najvećim se dijelom deklariraju kao uvjereni vjernici koji prihvaćaju sve što ih vjera uči i najradije slušaju cajke, a o političkom opredjeljenju ništa ne znaju ili nemaju mišljenje.

Porazni su to rezultati velikog istraživanja o kulturnim potrebama i kulturnom kapitalu mladih u gradovima na jadranskoj obali.

Ako mladi Dalmatinci već ne vole odlazak u kazalište, u knjižnicu ili muzej postavlja se pitanje koji su njihovi interesi i što vole, a odgovor je sljedeći: `Na prvom je mjestu kino, a zatim sportska događanja, koncerti domaće zabavne glazbe i koncerti popularne elektroničke glazbe. Jedan od zanimljivih rezultata istraživanja odnosi se upravo na učestalost posjećivanja koncerata različitih glazbenih žanrova. Primjerice, mladi vrlo rijetko posjećuju koncerte rock ili blues glazbe. Njih čak 73 posto nije bilo ni na jednom takvom koncertu u posljednjih godinu dana. Za usporedbu, samo 36 posto anketiranih srednjoškolaca nije bilo ni na jednom koncertu domaće zabavne glazbe izvođača poput Severine ili Rozge` objasnili su mladi znanstvenici.

Dalje, kažu kako je tolerancija nepoznat pojam za dalmatinske srednjoškolce jer su se jasno izjasnili da mrze homoseksualce, ali to je više slučaj u dečki nego u cura koje su tolerantnije. Na pitanje može li se homoseksualnost smatrati prihvatljivom, mladi Dalmatinci opet su se pokazali puno netolerantniji od vršnjaka sa sjevernog Jadrana. Za razliku od Pule gdje 26 posto učenika smatra kako je homoseksualnost neprihvatljiva, a dvaput više njih, 50 posto, da je prihvatljiva, u Zadru je situacija potpuno obrnuta: čak 47 posto srednjoškolaca u ovom gradu, dakle gotovo polovina, smatra da je homoseksualnost potpuno neprihvatljiva.


Ovo istraživanje je pokazalo da osim što su tinejdžeri politički apatični i neinformirani, da više naginju desnoj političkoj struji nego lijevoj. Split i Pula su se istaknuli kao gradovi u kojima mladi najviše slušaju turbo folk, a u Splitu je najveći postotak srednjoškolaca koji slušaju elektronsku glazbu i to zbog Ultra festivala.

Iskreno se nadamo da će sljedeći rezultati ovakvog istraživanja biti puno bolji jer netolerantni srednjoškolci koji ne čitaju nisu oni za koje želimo reći `na mladima svijet ostaje`.

Cijelo istraživanje pročitajte ovdje.
Izvor: defactomedia.hr

Foto: shutterstock

I.P.

Pročitajte još:

Polovica hrvatskih tinejdžera smatra da su homoseksualci bolesni

Cajke na radiju i smeće na televiziji - treba li u škole uvesti predmet `pop kultura`?

Novo istraživanje pokazalo: djevojke uče bolje od vršnjaka!

Istraživanje mladi srednjoškolci

Još vijesti