Slika nije pronađena

Rezultate istraživanja naziva Religija i ljudska prava predstavio je profesor s HKS-a Gordan Črpić. Istraživanje je pokazalo koliki broj mladih ide u crkvu, koliko je povezan odlazak u crkvu s političkim opredjeljenjem. Osim toga, načete su i neke osjetljive teme poput abortusa i eutanazije.

Rezultati ovog istraživanja pokazalo je da hrvatski srednjoškolci imaju uglavnom konzervativna stajališta. Istraživanje je provedeno prošle godine na uzorku od 1 284 srednjoškolskih učenika. Prema rezultatima, mladi koji redovito idu na misu su desno orijentirani, a oni koji idu rijetko su lijevo orijentirani.

Srednjoškolci u najvećem broju smatraju socioekonomska prava najvažnijima, dok sudska prava smatraju najmanje bitnima (pravo na šutnju, odvjetnika, pravo na obranu). Političko pravo, građanska prava i pravo na život tinejdžeri su prema važnosti ocijenili brojkom tri.


Da su mladi konzervativni pokazuje i to što je njih 42 % protiv pobačaja te smatraju da ga treba zabraniti. Njih 19 % je neodlučno, a 37 % je protiv zabrane abortusa.

Osim toga, ispostavilo se da su srednjoškolci visoko religiozna populacija jer se njih 85 % deklarira katolicima. Profesor Črpić smatra da ovi rezultati pokazuju to da od sekularizacije u Hrvatskoj uskoro neće biti ništa jer bi se želja za tim prvo trebala roditi među mladima.


Što vi kažete na rezultate ovog istraživanja?

Izvor: hr.n1info.com

Foto: shutterstock.com

I.P.

Pročitajte još:

Hrvatskim tinejdžerima je marihuana lako dostupna, a većina ju smatra drogom

Proveli smo istraživanje i doznali: Što planiraju hrvatski tinejdžeri nakon srednje škole

Šokantni rezultati istraživanja: tinejdžeri bi se radije odrekli ručka nego društvenih mreža

mladi konzervativni srednjoškolci Istraživanje rezultati istraživanja

Još vijesti