Slika nije pronađena

Krajem prošle godine u Americi je krenuo val legalizacije marihuane. Može se kupiti u specijaliziranim trgovinama, a nude se brojne sorte koje pomažu kod brojnih medicinskih poremećaja, bolesti ili služe za osobni gušt… Iako se niti danas ne mogu predvidjeti dugotrajne posljedice (dobre ili loše) ovog poteza, istraživanje koje je proveo CDC mogli bi naslutiti koji će se trend nastaviti. Barem među tinejdžerima...Rezultati su pomalo neobični!

Američki CDC (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) istražio je je li i u kojoj skupini konzumacija marihuane porasla ili pala. Podaci koji se tiču američkih tinejdžera prikupljani su putem intervjua u kojima je svake godine ispitano između 45 i 50 tisuća srednjoškolaca.

Iako je broj Amerikanaca koji puše travu u zadnjih 10 godina porastao za 1%, istraživanje pokazuje da sve manje i manje tinejdžera konzumira ovaj opijat.

2002. godine 15.7% tinejdžera pušilo je marihuanu, a do 2012. godine taj je broj pao na 14%. Uporaba marihuane među mlađim tinejdžerima također je u blagom opadanju u zadnjih 10 godina.

Čini se da taj trend ima korijene u dalekoj prošlosti! Kad je isti Centar upitao srednjoškolce jesu li ikada probali marihuanu, davne 1980. godine, 33.7% odgovorilo je potvrdno, dok je danas taj broj mnogo niži – 22.9%.

Marihuanu najčešće koriste mladići i muškarci iako joj je tokom zadnjih 10 godina porasla popularnost i kod djevojaka.

Prema CDC-u, tokom istog je perioda zabilježena i sve manja zlouporaba kokaina, ekstazija, ljepila, cigareta pa čak i alkohola među srednjoškolcima.

Što mislite, hoće li se taj trend nastaviti sad kad su neke američke države legalizirale marihuanu?

L.B./ izvor: Buzzfeed

foto: sxc.hu

tinejdžeri opijati alkohol Istraživanje

Još vijesti